Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Nemzetközi mezőny, nemzetközi zsűri, magyar vendégszeretet – megkezdődött a filmfesztivál

Huszár Hajnal | 2024.04.25.

Ünnepélyes megnyitóval és az első filmek vetítésével ma kora délután megkezdődött a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál. A háromnapos filmes szakmai rendezvénynek ezúttal is a Petőfi filmszínház ad otthont. A fesztiválra a világ minden pontjáról 289 filmet neveztek be az alkotók, a nemzetközi zsűri a döntőbe jutottakat nézi végig, értékeli az alkotásokat és Arany Dió díjjal ismeri el a legjobbakat.


A fesztivált Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, beszédében három okot jelölt meg, amiért Magyarországon és ezen belül Pápán van a legjobb helye a rendezvénynek. Úgy fogalmazott, Európa legbiztonságosabb és legszabadabb országában zajlik az esemény. A házelnök hangsúlyozta, a magyarok hisznek abban, hogy a történelem nem ért véget, mint azt 1989-ben állították az akkor a magukat a világ urainak képzelők. Ha pedig nem ért véget, akkor a történelmi filmfesztiválok sem idejét múlt rendezvények. Azért is jó helyen van a fesztivál hazánkban, mert mi nem hisszük, hogy a múlt eltörölhető – tette hozzá második indokként.


-A harmadik ok, hogy mi magyarok nem hiszünk abban a hamis technológiai fetisizmusban, hogy a művészeti alkotásban az emberi lélek kiváltható a mesterséges intelligencia algoritmusai által – jelentette ki. Kövér László lokálpatriótaként még egy okot is felsorolt, ez pedig saját pápaisága.
-Ez a fesztivál Magyarországon belül azért van a legjobb helyen Pápán, mert ez az én városom is. Ez a város büszke a múltjára, a történelmi kulturális teljesítményére, amellyel mindig lélekszámán és erején felül járult hozzá a magyar és az európai kultúra szabadságához.


Dr. Áldozó Tamás polgármester felidézte a fesztivál történetét és köszönetét fejezte ki Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató kitartásáért, elkötelezettségéért.
-Mi büszkék vagyunk erre a rendezvényre és nagy lelkesedéssel várjuk önöket vissza évről évre és büszkék vagyunk arra, hogy a rendezvény létrehozásában közreműködhetünk – mondta beszédében a városvezető és a város egyik szlogenjét idézte: Egy kicsit mindenki pápai. 
-Ezt a pápaiságot, ezt a hozzánk való tartozást minden vendégünknek felajánljuk, így itt is mindenki, aki először jár városunkban, mától egy kicsit pápai.


Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató köszöntőjében kiemelte, a negyedik fesztiválra nagy álma teljesült, hiszen szinte minden külföldi filmalkotó eljött a rendezvényre és bővült azon filmes szakmát tanító intézmények sora, melyek diákjai és pedagógusai is részt vesznek az eseményen. A fesztiválra érkezetteket a szervezők látják vendégül, ami nagy jelentőségű gesztus. Az igazgató arról is beszélt, Európában ez az egyetlen történelmi tematikus fesztivál, amelyre szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Hangsúlyozta, ide nem kosztümös filmeket vártak, hanem olyanokat, amelyek valódi művészi eszközökkel világítanak rá egy olyan problémára, amely vagy a történelmünkben gyökerezik, vagy a történelem ismeretlen területeire vezetik el a nézőt. A vetítéseket szakmai beszélgetések egészítik ki, ami a fiatalok számára egyfajta szakmai műhelyként szolgál.


A  IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál szombat estig tart, ekkor adják át a legjobb alkotásoknak járó Arany Dió díjat. A vetítések a Petőfi moziban zajlanak, melyre minden érdeklődőt várnak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: