Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Niksenezzünk!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.08.05.
Nem csinálunk semmit. Vagy, ahogy a hollandok hívják, niksenezünk.
A niksen egy holland wellness-irányzat, szó szerinti jelentése: „nem csinálni semmit”. Először 2019-ben keltette fel a világ figyelmét, mint a stresszkezelés vagy a kiégésből való felépülés egyik módja. Akkoriban sokan panaszkodtak a túlterheltség okozta kimerültségre, depresszióra, és keresték a megoldásokat – ezért kerültek be a lexikonba olyan fogalmak is, mint a japán ikigai vagy a dán hygge.

 

A niksen cél nélküli semmittevés – tehát nem görgetek a Facebookon, de nem is meditálok. Míg a mindfulness a pillanatban való jelenlétről szól, a niksen inkább arról, hogy időt szakítunk a létezésre, és hagyjuk, hogy az elménk elkalandozzon, amerre csak akar.

Nyelvileg a niksen (semmit csinál) a „niks”-ből létrehozott ige, ami „semmit” jelent. Ez megfelel a holland nyelv azon tendenciájának, hogy főnevekből igéket hoz létre (pl. internettenig, whatsappenig stb.). Hollandiában a niksen szót sokféleképpen lehet használni, pozitívan és negatívan egyaránt. Egy szülő azt mondhatja a gyerekének: „Zit je weer te niksen?” (Már megint nem csinálsz semmit?), de azt is, hogy„lekker niksen”, ami a kellemes, elfoglaltságtól mentes időszakokra utal.

Miért van szükségünk a semmire?
Nem feltétlenül rossz, ha van bennünk stressz, ha az aktivál, koncentrálttá tesz. A probléma az, amikor ez kicsúszik a kezünkből. Ennek rengeteg oka van. Életünk és munkánk egyre összetettebbé vált. Hajlamosak vagyunk sok időt tölteni számítógép előtt. Nagy nyomás nehezedik ránk, hogy önmagunk legjobb verziója legyünk, legyen szó a munkánkról vagy a családi elvárásokról.

Paradox módon a niksen produktívabbá is tehet bennünket, pusztán azért, mert a szünetek lehetővé teszik az agyunk pihenését, és jobb összpontosítással és kitartó figyelemmel térhetünk vissza teendőinkhez. Valószínűleg ez az oka annak, hogy bár a hollandok nem dolgoznak hosszú órákat és nem is túlóráznak, általában nagyon hatékonyak a munkában.

A hollandok is szeretik élvezni az életet, ezt mutatja a lekker szó is. Ez azt jelenti, hogy „finom”, de utalhat bármire, ami szép és kellemes, mint például a lekker slapen (jól alszik), és természetesen a lekker niksen, tehát a „finom/édes semmittevés”. A helyiek szívesen töltik az idejüket aktív módon, például kerékpározással vagy túrázással, így hagyva időt az elméjük megtisztítására. És minden alkalommal, amikor kisüt a nap, a hollandok tömegesen özönlenek a kávézókba és a teraszokra – még télen is – , melyek tökéletes helyek a semmittevésre. Hozzá kell tenni, hogy Hollandia kiváló jóléti rendszerrel rendelkezik, és bár az emberek általában keményen dolgoznak, sok szabadnapot is kivesznek (és kapnak).

Általánosságban elmondható azonban, hogy a mi kultúránk nem támogatja a nyugodt semmittevést, és ennek széles körű következményei lehetnek mentális egészségünkre, jólétünkre, termelékenységünkre és életünk egyéb területeire. A technológia nem könnyíti meg a dolgot: a minden órában magával hordott okostelefon szinte lehetetlenné teszi a tényleges elvonulást és a tétlenséget. És ha állandóan elfoglaljuk magunkat, elveszíthetjük a nyugalomra való képességünket, mert az agyunk erre huzalozódik be.

Meg kell tanulnunk újra semmit se tenni!

Vegyük észre, mikor kerültünk daráló üzemmódba. Ilyenkor pihenjünk.
Részesítsük előnyben azokat a dolgokat, amelyek fontosak és örömet okoznak. Az élet valóban releváns részeire való összpontosítás segíthet a szabadidő kialakításában.
Használjuk ki a kényelmes lehetőségeket a tétlenség gyakorlására, például amikor sorban állunk, vagy várjuk, hogy a gyerekek hazaérjenek az iskolából.
Vizsgáljuk felül, mit gondolunk a semmittevésről (pl. lustaság), és kérdőjelezzük meg a hiedelmeinket.
Bármilyen furcsa is, a niksen tanulása időt és erőfeszítést igényel, ezért ne csüggedjünk, ha nem vesszük azonnal észre a tétlenség előnyeit.
Rendezzük át környezetünket, mivel nagy hatással lehet viselkedésünkre. Tartsuk távol elektronikus eszközeinket, alakítsuk otthonunkat niksen-barát területté – legyen egy puha kanapénk, egy kényelmes fotelünk, néhány párnánk vagy csak egy takarónk.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: