Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nincs környezeti állapotot veszélyeztető szennyeződés az Örvény-tóban

Huszár Hajnal | 2024.03.02.

A forrástóban látható barnásvörös kiválás a tó felső-jobb oldali lápjából nyomult az Örvény-tóba – ezt állapította meg az elsődleges vízminőség vizsgálatot végző szakember a tavon a napokban megjelent elszíneződésekről. Vágenhoffer Tamás agrármérnök a vízminta ellenőrzését követően azt a megállapítást tette, hogy az ortofoszfát értékei magasabbak a kívánatosnál, de bőven határértéken belül vannak és a környező forráslápok nagy mennyiségű szervesanyagából adódhatnak.

A vízminőség a forrástóban élő élőlények ökológiai igényeinek megfelelő, a befogadó forráspatak számára veszélyeztetettségi állapot (perniciozitás) szempontjából rizikófaktorként nem jön számba. 

A barnásvörös színű elváltozás nagy valószínűséggel a magas szervesanyag tartalmú, bomló sásos és a lápokra jellemző tél végi állapot talaján kialakuló bakteriális bontás következménye. A relative magas vízhőmérséklet és a tápanyagbőség kedves ezen mikrobák és a vörösbarna színt adó vasbaktériumok szaporodásának is – áll a jegyzőkönyvben. A forrástóból planktonhálóval fogott nagy számú bolharák jelenléte is jelzi, hogy ezen elváltozás a vízi ökoszisztéma elemeit nem veszélyezteti. Az oldott oxigén szintje megfelelő, az általános vízminőségi paraméterek is a kívánatos tartományban vannak. 

-Nagyon örülök az elsődleges eredménynek, bízom abban, hogy a Pápai Vízmű Zrt. vizsgálatai is megerősítik, hogy nincs okunk aggodalomra és féltve őrzött természeti kincsünk nincs veszélyben – mondta el az elsődleges vízminőség vizsgálati eredmények ismeretében Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke. A helyiek ugyanis kérték a vízmű laboratóriumi vizsgálatát is, ennek eredményei még nem ismertek.  

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: