Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

No Elf Bar, no Poco Bar! – kiadta a jelszót a NAV

dbgroup | 2024.05.31.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Magyarországon nem forgalmazható ízesítőanyagot tartalmazó elektronikus cigaretta, internetes csoportokban mégis folyamatosan jelennek meg újabb és újabb termékek. Ezekben ízesített, nikotint is tartalmazó folyadéktöltet van, és a tapasztalatok szerint ezek a hevítéses eszközök kiszerelésenként egyre több nikotint juttatnak a szervezetbe.

A NAV-ellenőrök az elmúlt időszakban is sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira, akkor is, ha az adásvételek internetes csoportokban történtek. A revizorok jelen vannak ezeken a felületeken, próbavásárlásokat végeznek, folyamatosan fogják el az illegális dohánytermékekkel kereskedőket. Figyelik a népszerű internetes csatornákat, a közösségi oldalak csoportjait, azokat a felületeket, ahol ezek a termékek beszerezhetők, és lebuktatják a kereskedőket. Az elfogások után megindítják a szükséges eljárásokat, és a banki számlaadatok, a futárszolgálatoktól kikért információk alapján az eladók korábbi tevékenységét, a korábbi adásvételeket is felderítik.

Az elmúlt időszakban, az internetes felületekről indítva ellenőrzéseiket, a NAV Hajdú-Bihar, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Győr-Moson-Sopron vármegyei munkatársai is eredményes akciókat hajtottak végre, és csaknem ötmillió forint értékben többszáz, különféle márkájú, illegálisan forgalmazott ízesített elektronikus cigarettát foglaltak le.

Az elfogások után minden esetben szabálysértési, adott esetben bűnügyi eljárás is indul. Az eladók a számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt is bírságra számíthatnak. Fontos tudni azt is, hogy a NAV-bírság mellett az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a magánszemély eladót.

Forrás: NAV

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: