Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Nyolcfős banda okozott 4 milliárdos kárt

Müller Ádám | 2024.02.18.

A Zala Megyei Főügyészség bejelentette, hogy költségvetési csalás gyanújával vádat emelt egy olyan bűnözői csoport ellen, melynek tevékenységével körülbelül négy milliárd forintos kárt okozott az államnak. A gyanúsítottak egy láncolt, hamis számlázásra épülő, fiktív cégeket magába foglaló rendszert alakítottak ki, amely főként az okostelefon-kereskedelem területén tevékenykedett.

 

Az elsőrendű vádlott, egy budapesti vállalkozó, akit okostelefonok és egyéb elektronikai cikkek kereskedelmével hoznak összefüggésbe, cégtársával, a másodrendű vádlottal együtt 2018-ban tervezte meg az a cselszövésüket. Külföldi szállítóktól szándékoztak elektronikai termékeket beszerezni, úgy, hogy azok valódi eredetét egy több szintből álló hamisutánvállalkozási hálózat mögé rejtik.

A főügyészség tájékoztatása alapján a hálózatban okostelefonok beszerzési útját úgy szervezték meg, hogy a végső vállalat ne látszódjon, mint az Európai Közösségtől közvetlen beszerző, hanem más, belföldi vállalkozásoktól származzon. Céljuk az volt, hogy a költségszámlák ÁFA-tartalmával csökkentsék a fizetendő adót.

A további hat vádlott – ügyvezetők, kettő közülük Szlovákiából – a bonyolult, többszintű bűnözői hálózat részeként, az irányító első- és másodrendű vádlottak utasításai szerint kiállítottak hamis számlákat. A vádlottak éveken át rendszeresen folytatták e tevékenységük, konspiratív módon, hosszú távra szervezve, az adózás megkerülésének céljából.

A fővádlott társasága a 2018-as november és 2021 márciusa közötti időszakban több mint négy milliárd forintos, jogosulatlan ÁFA-csökkentést eszközölt, ezzel meg nem térült vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek. A főügyészség komoly vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásért, üzletszerű bűnszervezeti tevékenységért emelt vádat a gyanúsítottak ellen.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: