Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Okos, takarékos és környezetkímélő

Huszár Hajnal | 2024.04.28.

Néhány hete a Várkertben és az Erzsébet ligetben is okos közvilágítás működik. A mozgásérzékelős rendszer kiépítésére az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított forrást, a 31 millió forintos beruházás kivitelezése év elején indult.

A két belvárosi parkban a Zöld Város I. projekt keretében új közvilágítás épült LED-es lámpatestekkel, ezeket szerelték fel 75 mozgásérzékelővel és 161 vezérlővel. A rendszer hasonlóan működik, mint a tavaly kiépített Külső-várkerti okos közvilágítás, de itt alapesetben 10 százalékos, mozgás észlelésekor pedig 90 százalékos fényerősséggel működnek a lámpák és mozgás esetén 120 másodpercig tart a nagy fényerő.

A kivitelezők márciusban kezdték meg a próbaüzemet, április elejétől pedig már élesben működik a rendszer, a szakemberek azóta folyamatosan ellenőrzik a hibátlan működést és a lámpák energiafogyasztását.

A próbaüzem alatt 64 százalékos megtakarítást mutattak a mérések, az azóta végleges beállításokkal működő okos rendszer azonban még ennél is jobb eredményt mutat: az áprilisi mérések szerint 72 százalékos megtakarítást eredményez a Várkertben és az Erzsébet ligetben a beavatkozás. Ez alig marad el a Külső-várkertinél, ahol 74 százalékos energiafelhasználás-csökkenést mérnek a szakemberek.

A közvilágítás okosítása még az energiaválság idején meghozott takarékossági intézkedéscsomag egyik eleme volt, amelyet első körben a könnyen átvezetékelhető LED-es közvilágításnál lehetett elvégezni.

Ez a mértékű energiamegtakarítás nemcsak a költségek csökkenése miatt jelentős, hanem azért is, mert a kevesebb energiafelhasználás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár, vagyis az okos közvilágítás környezet- és pénztárcakímélő.  


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: