Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Okosan működnek a lámpák

Huszár Hajnal | 2024.04.12.

Befejezdött a várkerti és Erzsébeti ligeti közvilágítás mozgásérzékelős, smart rendszerének kiépítése, programozása. A rendszer működik, a tesztüzem sikeresen lezárult. A 31 millió forintos beruházással újabb megtakarítást ér el az önkormányzat az éves szinten közel 300 millió forintos villamosáram költségben.
Az év elején megkezdett beruházás keretében a két nagy belvárosi park 236 közvilágítási LED lámpájának átvezetékelése és mozgásérzékelős rendszerűvé alakítása zajlott – emlékeztetett Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető. Az oszlopokra 75 mozgásérzékelőt telepítettek és 161 vezérlőt szereltek fel. A rendszer a Külső-várkerti szabadidőparkban működő okos rendszerhez hasonlóan működik, vagyis alaphelyzetben minimális fényerővel világítanak a fényforrások, mozgás észlelésekor viszont erősebbre kapcsolnak. 

(A várkerti kerékprút, ha nincs mozgás)

(A várkerti kerékpárút mozgás észlelésekor)

-A Várkertben és az Erzsébet ligetben a Külső-várkertinél hosszabb ideig – 120 másodpercig – biztosítanak nagyobb fényerőt a lámpák közlekedő előtt és után, hiszen itt az esti, éjszakai időszakban is több a közlekedő. Alapesetben 10 százalékos fényerővel működnek a fényforrások, mozgás észlelésekor viszont 90 százalékosra erősödik a fény – közölte az osztályvezető.

A közvilágítás okosításának pilot projektje a Külső-várkerti rendszer átalakítása volt, ez 74 százalékos megtakarítást eredményez az amúgy is energiatakarékosan működő LED-es világításnál – idézte fel dr. Áldozó Tamás polgármester. Kiemelte, a Várkertben és az Erzsébet ligetben ekkora megtakarítás nem érhető el a nagyobb forgalom miatt, de az első mérések 64 százalékkal kevesebb villamosenergia felhasználást mutatnak.

(Egy várkerti sétány alaphelyzetben) 

(Egy várkerti sétány mozgás észlelésekor)

A városvezető hozzátette, a közvilágítás biztosítása nagyon jelentős összegbe kerül, szükséges lenne az egész város közvilágítási rendszerének fejlesztése ilyen módon. A tervek már készülnek, a beruházás nagysága miatt azonban egyelőre a megvalósítás nincs napirenden. 

Dr. Áldozó Tamás felidézte, az energiaválság kirobbanásakor nagyon nehéz helyzetbe került az önkormányzat, az energiaárak elszabadulásakor több takarékossági intézkedést is bevezettek. Ezek között szerepelt a munkatársak figyelmesebb, takarékosabb energiafelhasználása az intézményekben, a napelemek telepítése azokra a városi épületekre, melyek még nem rendelkeztek ilyennel és a közvilágítás okosítása is, azokon a helyeken, ahol már modern, fejleszthető rendszerek működtek. Hangsúlyozta, az energiatakarékosság fontos szempont volt az önkormányzatnak már a válság előtti időszakban is, ezt igazolják az elmúlt években megvalósított intézményi korszerűsítések, melyeknek része volt az épületszigetelés, a nyílászárócsere, a napelemek telepítése és a világítás korszerűsítése is. Az új TOP+ pályázatok is tartalmaznak ilyen beruházási elemeket, hogy a város intézményei minél költséghatékonyabban működjenek.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: