Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Okosítják a közvilágítást

Huszár Hajnal | 2023.03.18.

A város energiaköltségeinek csökkentésére számos intézkedést vezetett be az önkormányzat már ősszel és az első takarékossági programban szerepelt az is, hogy keresni kell a megoldást a közvilágítási költségek mérséklésére. A feladat nagy kihívást jelent, hiszen közel 4000 közvilágítási lámpatest működik a városban és ezek többsége nem korszerű, takarékos LED-es fényforrás.

A közbeszerzési eljáráson kiválasztott cég hónapok óta vizsgálja a közvilágítási rendszert és terveket készít annak korszerűsítésére, illetve a korszerűsítés költségeire – mondta el érdeklődésünkre Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető, hozzátéve, ugyanakkor egy kísérleti projekt megvalósításán is dolgoznak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy az okosításra alkalmas, modern és takarékos közvilágítási elemekkel rendelkező közterületeken feltérképezik, milyen módszerrel lehet további költségcsökkentést elérni. 
-Okosításra a közelmúltban kiépített LED-es közvilágítási rendszerek alkalmasak és ezeken a helyeken lehet a legkisebb beruházással eredményt elérni. Ilyen hely például a Várkert, az Erzsébet liget és a Külső-várkerti szabadidőpark. A kísérleti projektet a Külső-várkertbe tervezzük, hiszen ez egy kicsi rendszer és ennek a parknak nincs olyan erős a közlekedési funkciója, mint a másik helyszíneknek. Olyan megoldást keresünk, ami a közlekedők biztonságát megtartva hozhat további költségcsökkenést – magyarázta az osztályvezető.

A közvilágítás okosítására és ezzel a takarékos működtetésre több módszer is létezik. Ilyen a lámpatestek működésének időbeli korlátozása, a fényerő csökkentése a nem aktív időszakokban, vagy a mozgásérzékelős működtetés, illetve ezek kombinációja.


 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2023.03.27.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2003, 2006, 2013

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: