Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Orgonák éjszakája Pápán

Horváth Andrea | 2024.05.19.

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák éjszakája idén új időpontban, május 18-án, Pünkösd előestéjén várta az érdeklődőket szerte az országban és a nagyvilágban, természetesen városunkban is. A Pannonia Reformata Múzeum Musica Pannonica Reformata bérletében Elischer Balázs lépett fel, aki közel 25 éve elköteleződött az orgona mellett, és azóta tanít és koncertezik.

Mint elmondta, gyermekkorában egy koncerten ejtette rabul az orgona hangja, először zongorázni tanult, majd kikötött az orgona mellett. Tanít, kántorként szolgál és koncertezik, mint mondta, hálás, hiszen egyensúlyban van az életében e három terület.

A tanítást fontos tevékenységnek tartja, mert sokszor a tanítványok mellett jön rá egy-egy fontos összefüggésre, valamint a tudás és ismeretek átadása, a növendékek fejlődésének segítése minden tanár számára örömteli feladat.

Az Ótemplom kapcsán kiemelte, hogy egy rendkívül különleges koncertlehetőség, nem csupán a tér adottságai, hanem az orgona miatt is. Az Ótemplomban levő orgona ugyanis egy virtuális  hangszer. Ezekben a világ minden tájáról, különböző stílusú fantasztikus orgonák hangját rögzítik, a digitális hangzásnál lényegesen élőbb, akár megtévesztően igazinak tűnő hangzás érhető el.

 A művész az egyes darabok között váltott a különböző híres orgonák között, s a várakozási időben pedig mesélt, zenetörténeti érdekességekről beszélt. A repertoárból természetesen nem hiányozhatott Bach-mű sem, de több korszakból is választott a művész az alkalomra. A koncerten fellépett Eisenbeck Ágota magánénekes, aki szép hangjával gazdagította a zenei élményt.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: