Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Országos szinten is például szolgálnak

Horváth Andrea | 2024.05.18.

Ünnepelnek ma tapolcafői kertbarátok, a 15 éves jubileumra a Sávoly malomban gyűlt össze a tagság és a vendégek. A rendezvény a Forrás Népdalkör műsorával kezdődött, majd Bali Istvánné, a kertbarát kör elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket. Felolvasta Sándorné Banai Eszter ez alkalomra írt versét, és átadta a szót Somogyi Zoltán elnöknek.

Somogyi Zoltán beszédében kitért az elmúlt másfél évtized eredményeire: – Az egyesület népszerűségét jelzi, hogy ma, 2024-ben már 79 fő tagja van. 15 év nem nagy idő, de a kertbarát tagok megmutatták, hogy rövid idő alatt is milyen tartalmas munkát lehet végezni. Gondolok például a Tapolca-forrás tanösvény létrehozására, ezen belül a forrásvidék gondozására, szalonnasütők kialakítására, az egykori 33 vízimalom emlékére elkészített malomkerék felállítására, a 250 évvel ezelőtt született Kmety György előtt tisztelgő emlékhely kialakítására. A tanösvény bekerült a helyi és a megyei értéktárba is.

– De megemlíthetném a hagyományőrzés terén végzett munkát is, a szüreti felvonulást, a Peti Sándor emlékszoba kialakítását. A hegyben szőlősgazdák patrónusának, Szent Orbánnak emlékhelyet létesítettünk. A döbrési borút már olyan népszerű lett, hogy az idén már a hatodik alkalommal tervezzük megtartani. Kétévenként megrendezzük a Forrás Napját, 2020-ban és 2024-ben hagyományos disznóölést tartottunk. A sok társadalmi munka pedig lakóhelyünk szebbé tételét eredményezte. 

Az elnök kitért arra, hogy a 15 év alatt programok, például szakmai előadások, metszési bemutatók, a kertek színvonalas megmunkálását, a kiállítások, a főzőversenyek, ízparádék, borversenyek, kirándulások, kertbarát találkozók pedig a szórakozást és a baráti kapcsolatok további elmélyítését eredményezték. 

Számos alkalommal szerveztek társadalmi munkát. Elsősorban a tanösvényen, hídépítés, lépcsős kerítésépítés, örvénytisztítás, mocsaras útszakasz murvázása, padok, táblák festése, a Szőlőhegy út felújítása, karbantartása volt a feladat. Évek óta csatlakoznak a Teszedd! mozgalomhoz. Minden évben felépítik a játszótéren a Betlehemet, húsvétkor a húsvéti nyúlház pedig sok gyermeknek okoz örömet. 

 

A rendezvényen részt vett András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke is.  Köszöntőjében kiemelte, hogy a tapolcafői kör egyrészt társadalmi célokért dolgozik, de részt vesz a kulturális programokban is, értékmentő tevékenységük vitathatatlan, mindamellett, hogy a szakmai fórumaik is színvonalasak. – Tanulhatunk a tapolcafői kertbarátoktól, akik sokat tesznek a közügyekért, a környezetükért, szívesen és szeretettel töltik együtt az idejüket. Országosan is példaértékű, amit teremtettek – mondta az elnök.

A rendezvényen jelent volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester is. Dr. Áldozó Tamás köszöntőjében gratulált a jubiláló közösségnek, elismerését fejezte ki az elvégzett munkáért.

– A Tapolcafői Kertbarát Kört én a falunak a lelkeként tartom számon. Amikor sok jó ember összefog, akkor annak gyönyörű szép eredményei vannak, hisz van egy jól felismerhető, minden mástól megkülönböztethető, az értékeire büszke, azokat folyamatosan kifejező, felmutató falu, Tapolcafő. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Én a tapolcafőiektől sokat tanultam, amit én köszönök szépen, igyekszem mindig mindenféle támogatást megadni ennek a közösségnek – mondta a városvezető.

A jubiláló közösség tagjai dicsérő oklevet vehettek át a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségétől és a Veszprém Megyei Területi Egyesülettől is az egyesületben végzett kiemelkedő munkáért.

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: