Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Palacsintafutam a Petőfiben

Horváth Andrea | 2024.02.13.

Angliában a farsangi időszak a Palacsinta Nappal ér véget. Nálunk húshagyó kedd, náluk Pancake Day. Mivel a Petőfi Gimnáziumban, a kéttannyelvű tagozaton a diákok tanórákon ismerkednek a célnyelvi országok hagyományaival, szokásaival, így természetesen ez a jeles nap sem maradt ki a tanulmányokból, s ezúttal a vidám programok sorából sem – megrendezték az első petőfis palacsintafutamot.

 

A hagyomány szerint 1444-ben egy faluban egy szorgos, de kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Amikor a harangszót meghallotta, szaladt, hogy odaérjen a templomba, s úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni, futott végig a falun serpenyőstül, palacsintástul, kötényestül.

Ez a legenda, melyhez a szigetországban évről évre megrendezik a palacsintafutamot, a résztvevők természetesen kötényben, palacsintasütővel a kézben teljesítik a távot. A Petőfiben váltófutást szerveztek, melyen minden osztály részt vett. Nevezési díj is volt, igaz, a jótékonyság jegyében: a Második Esély Állatmentő Csoport javára ajánlottak fel adományokat az osztályok.

 

Aztán kezdődhetett a verseny, ötfős csapatok képviselték az osztályokat. Az egyes állomásokon a váltótársnak át kellett adni a kötényt és a palacsintasütőt, benne a palacsintával, sőt, meg is kellett fordítani a jobb sorsa érdemes édességet menet közben is.

 

Az ötlet Bognár Anita igazgatóé volt, a megvalósításban sokat segített a 12.B osztály és Gulyásné Klózer Tünde és Stall Nikolett tanárnők.

 

A versenyt a 12.C osztály nyerte, a második helyen a 11.B, a harmadik helyen a 9.C végzett. A nyertesek extra adag amerikai palacsintát kaptak, amit Kenneth Quiter lektor sütött a diákoknak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: