Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pályaválasztási és szakmabemutató nap

Horváth Andrea | 2024.05.16.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével Pályaválasztási és szakmabemutató napot szervezett a továbbtanulás előtt álló fiatalok és szüleik, valamint a szakmák iránt érdeklődő felnőttek részére. A helyszín a Sportcsarnok volt. A rendezvényen 13 iskola és 25 szakma mutatkozott be. Közel 700 általános iskolás diák regisztrált a rendezvényre.

A rendezvény keretében a megjelenő oktatási intézmények képviselői folyamatos tájékoztatást nyújtottak az egyéni érdeklődőknek. A külön standokon kiállító szakemberek látványos, gyakorlatias tevékenységek keretében mutatták be, tették „kézzel foghatóvá” az egyes szakmákat. A rendezvényen a diákoknak lehetőségük volt kipróbálni a több, mint 20 mesterség egy-egy munkamozzanatát.

 

A kiállítás ideje alatt 15:30 és 16:30 órakor szülői tájékoztatót is tartanak, ahol a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai a középiskolai továbbtanulási lehetőségekről és szakmatanulással kapcsolatos tudnivalókról adnak információt. Emellett a rendezvény ideje alatt a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa egyéni pályaválasztási tanácsadást nyújt az érdeklődőknek.

A kiállítást megtekintette Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja. Elmondta, hogy nyilván nehéz hetedikes-nyolcadikos diákként dönteni, ehhez nyújtanak segítséget az ilyen jellegű rendezvények. Hozzátette, úgy látja, hogy a diákokat az irodai munka, az informatika és az új technológiák érdeklik leginkább, de ezeken az alkalmakon megismerkedhetnek az építőipari szakemberek feladataival, s a szolgáltató ágazat lehetőségeivel is.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is megtekintette a kiállítást, mint mondta, az ő pályaválasztásában az segített, hogy továbbtanulásra készült, ezért gimnáziumot választott, s mivel édesanyja is petőfis volt, nem volt kérdés ez számára sem. Akkor sokkal többen választották a szakképzést, ma viszont megfordult ez a tendencia, s nagyon fontos, hogy a diákok a képességeiknek, érdeklődésüknek megfelelően válasszanak szakirányt. Azt is nagyon jó lehetőségként emelte ki, hogy a technikumokban a szakma mellett érettségit is szereznek a diákok, s ugyanúgy folytathatják ők is a felsőoktatásban tanulmányaikat.

 

Rábai Veronika, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési irodavezetője, stratégiai koordinátora elmondta: – A tömegközlekedéssel nehezen elérhető településekről érkezőknek igény szerint különjáratos autóbuszt biztosítottunk. Csoportos részvételre 695 fő 6-7. osztályos tanuló és kísérőik részvételét regisztrálták 24 általános iskolából, 19 településről. Ajka, Csót, Csögle, Devecser, Kerta, Lovászpatona, Magyarpolány, Mezőlak, Nagyalásony, Nemesgörzsöny, Nemesszalók, Noszlop, Pápa, Pápakovácsi, Pápateszér, Somlóvásárhely, Tüskevár, Ugod, Vaszar iskoláiból is érkeztek érdeklődők. Szakmabemutató napjainknál nagy figyelmet fordítunk arra, hogy egyszerre ne tartózkodjon túl sok résztvevő a helyszínen, így a kipróbálás és tájékozódás mindenki számára biztosított legyen. Ennek érdekében az általános iskolai csoportok számára három idősávot határoztunk meg a látogatásra.

A tanítási időn túl főleg az egyénileg, szülőkkel érkező tanulókat és a felnőtteket várták.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: