Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Pápa, az amatőr bábjátszás fővárosa

Horváth Andrea | 2023.10.16.

Az amatőr bábjátszás fejlesztése a Kárpát-medencében címmel indul projekt a Pápai Művelődéstörténeti Társaság sikeres pályázatának köszönhetően a Pegazus Színház szakmai vezetésével – hangzott el a projektnyitó sajtótájékoztatón a Pegazus Színházban.

 

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője is részt vett az alkalmon. Nem véletlen, hisz a Nemzeti Művelődési Intézet hosszú évek óta segíti az amatőr bábjátszás fejlesztését a közművelődésben. Ehhez a folyamathoz csatlakozott a Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház, amelyek 2021 óta együttműködésben, Pegazus Népfőiskolaként végzik munkájukat.

 

Nagyon sikeres közös projekt volt a Veszprémben 2023 májusában megrendezett Bűvös Bábos Fesztivál, amelyen 28 bábcsoport, köztük 5 határon túli, mintegy 400 bábos vett részt. A lelkesedés, a közös munka nyomán nagy lendülettel folytatódik a bábjátékos csoportok további fejlesztése. Ezt segíti a most induló projekt, mondta el Szerdahelyiné Lőrincz Nóra, az NMI Veszprém vármegyei igazgatója.

 

A program szakmai vezetői Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt. A tájékoztatóban elhangzott, hogy projekt célja, az amatőr bábjátszás további fejlesztése, Kárpát-medencei szinten. A projekt keretében a meglévő bábcsoportok vezetői szakmai támogatást kapnak, valamint új csoportok létrehozását is segítik – két bábcsoportvezetői képzés is indul. Folytatják a csoportvezetők felkészítését képzéssel, műhelymunkával, céljuk a szakmai hálózat építése, erősítése.

 

A Bűvös Bábos Fesztivál sikere mutatta, hogy szükség van a találkozókra, ezért több alkalmat is szerveznek majd, ahol a bábcsoportok bemutathatják tudásukat. Az elkészült előadásokat régiónként egy-egy bábos találkozón mutathatják majd be a résztvevők: összesen négy ilyen találkozót terveznek.

 

A fejlesztések két központja Pápa, a Pegazus Népfőiskola, valamint Debrecen, a Vojtina Bábszínház. Mindemellett 3 határon túli térségben (Vajdaság, Felvidék, Erdély) is létrehoznak egy-egy bábos központot, ahol szintén bekapcsolódhatnak a csoportvezetők és a csoportok a munkába.

Mátyus Aliz, a Pegazus Népfőiskola elnöke hozzátette, a Pegazus Színház garancia arra, hogy ez a művészeti ág határon innen és túl össze tudja fogni a közösségeket. Unger Tamás alpolgármester is örömmel értesült erről a sikeres pályázatról, s felajánlotta a város segítségét a programok megvalósításához.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: