Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápai elszármazottak találkozója

Bancsó-Babos Petra | 2024.04.24.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság Pápai elszármazottak című találkozójának első alkalmán a Veszprémben élő, pápai kötődésű Ács Anna néprajzos és irodalmi muzeológus, valamint a pápai elszármazott Somfai Balázs levéltáros mesélt pályájáról a felnevelő város fókuszából. A rendezvénynek a Jókai Mór Városi Könyvtár előadóterme adott otthont.

A beszélgetést Mátyus Aliz a PMtT alelnöke vezette.

-A mai napra Veszprémből érkeztek előadóink. A sorozat folytatódik, lesznek majd pesti, határon túli elszármazottak a vendégeink. Nemrégiben volt Budapesten a Pápáról elszármazottak találkozója, ami nagyon jól sikerült. Sokat beszélgettünk, nosztalgiáztunk, örömmel hallgatták a pápai híreket – mondta Mátyus Aliz, aki hozzátette, fontos, hogy az elszármazottak hogyan emlékeznek vissza pápai éveikre, s milyen kapcsolataik maradtak meg.

Ács Anna köszönetét fejezte ki Mátyus Aliznak a meghívásért. A noszlopi születésű hölgy Pápára járt középiskolába.

-Nagy jövőt jósolok ennek a sorozatnak, hiszen óriási jelentősége van annak, hogy azok a már idősebbek, akik elmentek Pápáról, megoszthatják élményeiket, emlékeiket a pápaiakkal – hangsúlyozta Ács Anna, aki hozzátette, szívesen tanult Pápára, gyakran jártak cukrászdába, a Fő térre, ahol a csodálatos házakat mindig megtekintették, így természetes volt, hogy ide jön majd gimnáziumba.

-Mindig szívesen emlékezem vissza Pápára. Amikor tehetem, eljövök ide. Akkor vált igazán szorossá a kapcsolatom a várossal, amikor a polgármester felkért, hogy a készülő Pápa történeti könyvbe írjam meg a néprajz fejezetet. A múzeumba is gyakran megfordultam, hiszen kollégáim ott dolgoztak – mesélte Ács Anna.

Somfai Balázs szintén örömmel vállalta a felkérést, hogy a sorozat első vendége legyen.

-Mit adott nekem Pápa? Azt a 15 évet, amit óvodás koromtól az érettségiig itt töltöttem. Én a mai napig azt mondom, hogy félig vagyok veszprémi, mert a pápaiságot nem lehet elfelejteni, holott nem itt születtem – mesélte Somfai Balázs, majd hozzátette, ők Ács Annával mindketten a Türrbe jártak, igaz nem voltak évfolyamtársak.

Somfai Balázs elmondta, annyi szép emléke fűződik a városhoz, hogy nem tudna kiemelni egyet sem, de egy érdekes történetet elmondott.

-11 éves voltam körülbelül, amikor a Várkertben a nagy platánfa kidőlt egy viharban. Máig bennem él ez, hiszen annyira hatalmas volt az a vihar. Sokan elmentek megnézni akkor ezt a fát, hiszen senki nem tudta elképzelni, hogy a monumentális fa kidőljön – mesélte.

A sorozat várhatóan egy hónap múlva folytatódik. 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: