Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Pápai órás remeke

Horváth Andrea | 2023.10.11.

Októberben egy kandalló óra a hónap műtárgya az Esterházy-kastélyban. A szép darab vásárlás útján került a Gróf Esterházy Károly Múzeum tulajdonába. Az óra számlapján olvasható felirat szerint a szerkezet Pápán készült, Winkler Fridolin műhelyében.

A számlapon, melyben egyben a naptári napokat is tartalmazza, olvasható a felirat „Fridolin Winkler in Pápa”. Az óra „háza” klasszicizáló, robosztus felépítménye fekete gránitból készült, két oldalt elöl, vörösgránit lapok díszítik. 

Az óraszerkezet felett bronzöntvényből készült szobor található, a stílusjegyek alapján osztrák mester műve a XIX. század második feléből. Ezek alapján vélhetően másodlagos felhasználásként került a  az órára, mondta Huiber Edit. A klasszicista stílusjegyeket mutató öntvény egy anyát ábrázol gyermekével.

A történész hozzátette, hogy A Winkler órások dinasztiája jól dokumentált, egyrészt az anyakönyvekben, másrészt több peres ügyük is volt.

Huiber Edit elmondta, hogy azért esett a választás erre a műtárgyra, mert közeleg az óraátállítás ideje, a téli időszámítás október 29-én kezdődik.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: