Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Pápai szobrász alkotása a hónap műtárgya

Horváth Andrea | 2024.05.08.

1871-ben a budai és óbudai honvéd egyesület elhatározta, hogy emléket állítanak az 1848-49-es szabadságharc során a Buda várát elfoglaló magyar honvédseregnek. Az egyesület Zala György szobrászművészt bízta meg az emlékmű elkészítésével. A szobortervnek három ismert példánya van, a gipsztervet a művész belga nagykövetnek ajándékozta, egy hasonló szobor található a lendvai Zala György emlékszoba kiállításán, egy pedig a Gróf Esterházy Múzeum gyűjteményében. Ez látható most az Esterházy-kastélyban a hónap műtárgya keretében.

A szobor kicsinyített mása 1960-ban került a múzeum gyűjteményébe a pápai Petőfi Sándor Gimnáziumból. Vélhetően e szobor az elkészült terveinek bemutatására készült, melyet később öntöttek ki. 

A szépen megmunkált szobor önmagában is megérdemli a figyelmet. A vár bevételekor megsérült, lelkesült arcú honvédet ábrázol, amint összetört ágyún állva jobbjában kardot, bal kezében pedig  a nemzeti lobogót tartja. A zászlót Magyarország védőszentje, a kis Jézust tartó Mária képe, és a nemzeti címer díszíti. A honvéd fölé Géniusz alakjának szobra emelkedik, a dicsőség és győzelem koszorúját tartva. 

A szobrászművész pedig egy kicsit pápai… Apai nagyapja Mayer György posztógyáros, aki 1839-ben megvásárolta a pápai kőedénygyárat, ahol nemcsak gránit edényeket, hanem porcelánt is készítettek. Apja Mayer Ferenc, ő vette át a nagyapától a gyár vezetését testvérével. A szobrász gyermekkorának éveit, anyja halála után Városlődön, illetve Pápán töltötte, majd Pesten, Bécsben és Münchenben tanult. Hazatérve számos és jelentős köztéri alkotásokra kapott megbízást, így többek között a Honvéd-szoborra is, melyet 1893-ban avattak fel.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: