Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápai zászló lobogott az Araráton – Baleset árnyékolta be az örömteli pillanatokat

Pintér-Papp Eszter | 2024.06.23.

Már többször beszámoltunk olvasóinknak Tóth-Schindler Renáta és Tóth István sportteljesítményeiről. A Pápa Város Jó Sportolója díj különdíjasai a vulkánok vonzásában élik mindennapjaikat, s nemcsak távolról csodálják ezeket a természeti csodákat, hanem amikor tehetik, fel is másznak egy-egy híresebb tűzhányóra.

Renáta és István nemrég az Ararát csúcsát célozták meg. Ezen a vulkánon korábban már jártak, ám akkor az időjárás nem tette lehetővé, hogy feljussanak a csúcsra, így június közepén újra útnak indultak az 5.137 méteres vulkánra.

A távot több nap alatt, több szakaszban tették meg, az utolós táborhelytől 8,5 órás mászással érték el a csúcsot. István és Renáta a Médiacentrumnak elmondták, a csúcsról fantasztikus volt a kilátás, és leírhatatlan az a nyugalom, ami odafent fogadta őket. Természetesen a pápai zászló ezúttal is velük volt.

A pápai sportolóknak az idei évben ez már a második 5.000 méter feletti csúcsuk, hiszen az év elején – az idei évben első magyarokként – az 5.895 méteres Kilimandzsárót is megmászták már. Időközben hivatalosan is megerősítették, hogy az Ararát csúcsán is ők voltak az első magyarok a 2024-es évben.  

Renáta és István az elmúlt napokban már egy újabb vulkánról, a Teidéről tértek volna haza, ám a vulkánokat egy időre el kell felejteniük, mert Istvánt baleset érte az Ararátról lefelé jövet, 4.500 méteres magasságban. A pápai hegymászó kicsúszott a sziklás terepen, csúszás közben beakadt a hágóvas és a sportoló többszörös bokatörést szenvedett. István komoly erőfeszítések árán, akaraterejének, katonai harctéri életmentő tanulmányainak és tapasztalatának köszönhetően lejutott a hegyről, ahonnan azonnal kórházba szállították. A sportolót most egy budapesti kórházban ápolják, műtét és rehabilitáció vár rá. Arról, hogy felépülése után folytatják-e a vulkánok megmászását, még nem tudnak nyilatkozni.

Nem sokkal István balesete után egy iráni mászó a csúcsról való lefelé ereszkedés közben, szinte ott, ahol ő, kicsúszott és meghalt.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: