Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápáról az Etna tetejére

Pintér-Papp Eszter | 2023.08.17.

Tóth István és Tóth-Schindler Renáta már jó ideje tervezték, hogy segítség nélkül – tehát felvonó és terepjáró használatát nélkülözve – megmásszák az Etnát, a ma is aktív vulkánt, melyről oly sokat hallhatunk a híradásokban. A kalandvágyó pár álma augusztus elején teljesült, feljutottak a tűzhányó jelenleg gyalog megközelíthető legmagasabb pontjára, 3.257 méter magasra. A túra teljes hossza 18,7 kilométer volt.

Renátától és Istvántól megtudtuk, hosszas tervezést, egyeztetést és természetesen fizikai felkészülést is igényelt a túra, azonban már több hasonló extrém kihíváson túl vannak, ezért úgy gondolták, ezt is teljesíthetik.

A túra szervezésekor a legfontosabb az volt, hogy a lehető legnagyobb biztonságra törekedjenek, ezért az eredeti júniusi időpontról el kellett halasztani az indulást, s túra közben is folyamatosan figyelték a vulkán adatait.

Nehezítette a haladást, hogy lent, a tűzhányó lábánál, az induláskor 30 fok volt, de fent a kráternél az 50 kilométeres szélnek és a 6 foknak köszönhetően a hőérzet -4 fok volt. A kritikus szint a 2.800 méter elérése volt, ahová segítséggel turistaként bárki eljuthat. Innen azonban már a veszélyzóna következett – a kráterig további 457 méter szintkülönbséggel, 4,5 kilométernyi gyaloglással, meredek, hamuval borított felszínen.

Az élménybeszámolóból kiderül, ez egy igazi kombinált túra volt, nappali indulással, hogy a csúcson lehessen gyönyörködni a naplementében, majd éjszakai ereszkedéssel, ami szintén nagy kihívás az ilyen sportot kedvelők számára.

A túrázók elmondása szerint 2.000 méter felett már érződik a kevesebb oxigén, ami 3.000 méter felett már 40 százalékkal kevesebb, mint a tengerszinten. Emellett az is megterhelő volt, hogy a meredekebb részen és az út bizonyos szakaszain volt, hogy 8-10 centiméter mélyen süllyedt a túrabakancs a vulkáni hamuba. Külön figyelni kellett az időjárásra a különböző magassági szinteken, valamint a szél irányára is, mivel a vulkánból feltörő kénes gázok, felkevert vulkáni hamu belélegzése nagy gondot okozhatott volna.

– Az Etna engedte, hogy megnézzük és biztonságban visszatérjünk. Örök élmény marad számunkra, és büszkék vagyunk rá, hogy pápaiként ide is eljutottunk – zárta az élménybeszámolót Renáta és István.

Fotó: Tóth István és Tóth-Schindler Renáta

 

     
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: