Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápáról szól a Kossuth Rádió

Horváth Andrea | 2023.02.11.

A Kossuth Rádió Országjáró című műsora szombatonként jelentkezik. Domokos István felelős szerkesztővel és Czifra Szilvia műsorvezetővel hétről hétre bebarangolhatjuk hazánk különleges helyeit, bemutatják egy-egy vidék jellegzetességeit. A műsor járt már Pápán, most visszatértek hozzánk a Petőfi 200 évforduló kapcsán.

Szerintünk Pápa a világ közepe, ha Petőfiről van szó, akkor mindenképp – mondta Domokos István, aki magával viszi a szlogent, miszerint itt született Petőfi Sándor, hisz Petrovics Sándorként érkezett városunkba és itt írta le először a Petőfi nevet, a Tolvaj huszár című versel alá. A műsor főszereplője az egykori pápai diák, illetve az emlékét őrző helyek, dokumentumok.

 

10 órakor indult az adás, Czifra Szilvia köszöntötte a hallgatókat, majd a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeiből szólt az első bejelentkezés, ahol Halászné Kapcsándi Szilvia gyűjteményi igazgatóhelyettes beszélt Petőfi és a Kollégium kapcsolatáról. Mezei László főépítész után Schilde René beszélt a március 7-én nyíló Petőfi-kiállításról, Simon Zsolt a Petőfi házról, Mayerné Pátkai Tünde és Császár Armand pedig többek között a refis Petőfi-installációkról szólt.

Köntös László Petőfi identitásáról és kereszténységéről mondta el gondolatait, melyeket le is jegyzett az Országjáró Petőfi 200 Emlékkönyvébe. Poráczky Tünde és Porkoláb Nikolett az Esterházy-kastélyt mutatta be a hallgatóknak, és Bíró Gergő és Márkus Luca refis diákok is szót kaptak. Dr. Méri Edina a városi múzeumokról beszélt, Győry Endréné Éva nénit a gyűjteményéről kérdezték, Bolla Bernadett a fotóiról mesélt. Szó esett a Pannonia Reformata Múzeumról is, Halászné Kapcsándi Szilvia és Füstös Gáborné válaszolt a műsorvezetők kérdéseire.


 

 

Unger Tamás alpolgármester vette át az Országjáróval Panyoláról érkezett ajándékot, egy festményt és egy üveg lekvárt. Pápa ajándéka Mohácsra utazik, egy üveg finom bor a Somlóról, kékfestőbe öltöztetve. A délelőtti adás Németh-Vékes Erzsébet zongorajátékával búcsúzott, de hamarosan folytatódik az Országjáró, 14.30-tól ismét Pápáról szól a rádió.

 

 


 • Friss hírünk
  Videó
  PÁPA - GAZDASÁG

  A hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulást

  Március 31-éig kell megfizetni a gazdálkodó szervezeteknek és az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: