Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Péntek 13. – Önnek szerencsétlen nap?

Pintér-Papp Eszter | 2023.10.13.

Október 13. van, s ha a 13-as szám önmagában még nem lenne elég, még péntek is. E két dolog együttállása egy babonás ember számára igazi rémálom lehet. Vannak, akik ezen a napon még az otthonukat sem hagyják el, hiszen a szerencsétlenség bárhol lecsaphat rájuk. De honnan is ered a péntek 13 babonája?

Igazából konkrét választ nem tudunk adni a kérdésre, de egy biztos, hogy külön a pénteki naphoz és a 13-as számhoz is fűződnek hiedelmek.

A péntek 13-a szerencsétlen voltára az egyik magyarázat, hogy egy legenda szerint IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. A rend tagjainak nagy része ezután máglyán, vagy a kínzókamrában végezte.

Sokan bibliai eredetűnek tartják ezt a babonát, hiszen nagypénteken feszítették keresztre Jézust, az utolsó vacsorán pedig a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás, aki elárulta Jézust.

Bárhonnan is ered, a péntek 13. a mai napig köztünk élő babona és sokan vannak, akiknek a mai napját ez a félelem határozza meg.

Illusztráció: Marc Vanduffel képe a Pixabay -en. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: