Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pénz7 a Munkácsyban

Horváth Andrea | 2024.03.06.

A pénz kormányozza a világot – ezt az antik mondást választotta Somogyi Zoltán a  Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a PÉNZ7  pénzügyi és vállalkozói témahét keretében megtartott előadása címéül.

PÉNZ7-et 2015 és 2016 között a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indította el, mint főszervező, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával, mostanra már a tanév rendjébe illeszkedő projektté vált. Célja, hogy felhívja a figyelmet többek között  a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára.

Somogyi Zoltán előadása során a  pénzgyűjteményét használta fel bemutatásként. Röviden beszélt  a pénz fogalmáról, a pénz történetéről, a különböző pénzekről (dénár, garas, tallér, krajcár, dukát, korona, pengő forint, euro), külön még a forintról, amely 1946. augusztus 1. óta immáron közel nyolc évtizede Magyarország törvényes fizetőeszköze. Szó esett néhány érdekességről is, például hogy honnan ered a forint elnevezés (a latin florentinus, azaz „firenzei” szóból), s miért volt lyukas a kétfilléres (azért, mert így spóroltak kb 10% anyagot a gyártásnál).

Fotó: Somogyi Zoltán

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: