Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Petőfi projektnap a Refiben

Horváth Andrea | 2023.03.26.

Petőfi (akkor még Petrovics) Sándor 1841-ben iratkozott be a Pápai Református Kollégiumba, itt töltötte azt a tanévet, megismerte Jókait és Orlait, Tarczy professzortól tanult, s ítt írta alá először a nevét Petőfiként. Röviden ennyi volt az az egy év, de meghatározó volt számára az itt töltött idő, a Kollégium azóta is büszke rá és ennek jegyében szervezte meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma a projektnapját.

A nemes vetélkedésre voltak előzetes feladatok is, készíthettek többek között kisfilmet, képzőművészeti alkotást és akár táncos produkciót is a diákok. A projektnap reggelén a református templomban tartott rövid áhítat után Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes ismertette a verseny részleteit és megköszönte a kollégák áldozatos munkáját, amivel hozzájárultak a szervezéshez és a lebonyolításhoz.

Minden osztálynak több csapata volt. A diákok egy része, a szakértői csapat, feladatlapokat töltött ki, ezek Petőfi pápai éveire és a költő életére, munkásságára vonatkoztak. Egy másik csoport útra kelt, Petőfi-sétán vettek részt, felkeresték azokat a helyszíneket, ahol Petőfi is megfordult vagy hozzá kapcsolhatók.

A helyszíneken QR kódok beolvasásával kaptak feladatokat a refisek. Például üzenetet kellett írni Petőfinek, hogy róla szó a nap és mit szól ehhez, a nyomdagépnél pedig megtudták, hogy anno a nyomdászok több órán át szedték a verseket. Itt a refiseknek már nem ólombetűkkel kellett dolgozniuk, hanem időre ment, hogy ki milyen gyorsan – és persze hibátlanul – tudja beírni a telefonjába a Nemzeti dal első két versszakát.

Az Ókollégium volt az az épület, ahova Petőfi járt, s ez hamarosan, az új internátus átadásával, visszakerül az egyházkerület használatába. Ehhez is kapcsolódik feladat: a refisek Ókollégiumhoz kapcsolódó emlékeit várják, melyek közül néhány megjelenik majd az évkönyvben és elhelyezik az időkapszulába is az új internátus avatásakor.

Ezen kívül egy másik csoport az iskolában vett részt különféle kreatív feladatokon, volt activity, ahol Petőfi versek címeit kellett kitalálni. A Reszket a bokor, mert könnyebben ment, de például a Szemérmetes Erzsók próbára tette a diákokat. Aztán volt többek között keresztrejtvény, anekdoták élőképben, versillusztráció mozgással, mind-mind Petőfihez kapcsolódóan. Emellett a diákok a Petőfi '73 című filmet is megtekinthették. 

A verseny eredményhirdetése hétfő reggel lesz.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: