Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Petőfi versek a Petőfi házban

Huszár Hajnal | 2023.12.13.

Újabb projektrendezvénynek adott otthont Petőfi utcai Petőfi ház. Az önkormányzat projektje keretében ezúttal a város iskolásainak meghirdetett szavalóverseny helyszíne volt a szépen felújított, ódon épület, melyben az ifjú Petőfi élt egykor.A Petőfi szavalóversenyt oktatási intézményenként egy-egy tanulóval, három kategóriában szervezték meg: az általános iskolák alsó tagozatosai, felső tagozatosai és a középiskolások mérették meg magukat. 


A diákoknak egy kötelező verset kellett előadniuk, ez minden kategóriában egy Pápán született Petőfi vers volt, majd pedig egy szabadon választott Petőfi költemény előadása volt a feladatuk. A legifjabbak a Vándor dalok című vers első részét szavalták, a felsősök a Borozót adták elő, a középiskolások pedig a Tolvaj huszár című költeményt mondták el kötelező versként.


A szabadon választott költemények között megjelentek a poéta szerelmes versei, hazafiságát kifejező alkotásai és tájköltészeti művei. Az előadásokat háromtagú zsűri értékelte, az általános iskolások szavalatait Halászné Kapcsándi Szilvia, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek munkatársa, Őri Izabella, a Weöres Sándor Általános Iskola pedagógusa és Végh Zsolt színész, a Pegazus Színház egyik vezetője értékelte, a középiskolások versenyének zsűrijét pedig Hodásziné Pingitzer Andrea, a Türr István Gimnázium pedagógusa, Halászné Kapcsándi Szilvia és Végh Zsolt alkotta.


-Nekem mindig nagy öröm, ha az utánpótlást nézhetem és bár zsűrizés mindig olyan szigorú dolognak tűnik, hiszen versenyről van szó, a legfontosabbak mégis minden ilyen esetben maguk a versenyzők. Hogy mit találtak meg a versekben, jó verset választottak-e, tudnak-e már valamit arról, hogy kell egy verset elmondani – mondta az általános iskolások megmérettetése után Végh Zsolt, a zsűri elnöke. Hangsúlyozta, számára nagyon nagy élmény volt megtapasztalni, hogy a versenyzők már elindultak azon az úton, amit versmondásnak lehet nevezni. 
-A versmondás az egyik legnehezebb műfaj. Itt nincs játék körülöttem, csak én vagyok. Kiállok, szembenézek a közönséggel és úgy mondok verset, hogy az hozzájuk odaérjen, bennük gondolatokat, érzéseket ébresszen és természetesen szóljon a versről, arról amit a költő szándékozott megfogalmazni, de leginkább arról, hogy én mit érzek, gondolok ebben – magyarázta a színész, hozzátéve, a versválasztások jók voltak, ami a felkészítő pedagógusokat dicséri. 


Az általános iskolások versenyén az alsó tagozatosok közül Wölfinger Liza (Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola) harmadik helyezést ért el, második helyezettnek Gombkötő Benedeket (Weöres Sándor Általános Iskola) hirdették ki, a kategória győztese pedig a Tarczy Lajos Általános Iskola diákja, Horváth Bendegúz lett.


-Nagyon szeretek szavalni, szerintem nagyon szép dolog, hogy mások versét elmondjuk, így a versírók nem merülnek feledésbe. Szívesen és könnyen tanulok verseket. A szöveget megtanulni nem nehéz, inkább az, hogy megtanuljuk szépen hangsúlyozni a különböző részeket – mondta a negyedik osztályos győztes, aki köszönetet mondott osztályfőnökének, felkészítőjének, Bódainé Balogh Orsolyának. 


A felső tagozatosoknál meglepő eredmény született, a zsűri ugyanis három első helyezettet hirdetett ki: Süle Laurát (Türr István Gimnázium 8. osztály), Szakács Pankát (Tarczy Lajos Általános Iskola 6. osztály) és Kőhegyi Kamillát (Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola).
-Nagyon szeretem a verseket és nagyon szeretek szavalni, Petőfi versei pedig hozzám nagyon közel állnak – osztotta meg velünk Süle Laura. A diáklány hozzátette, nagyon izgult a verseny előtt, de hatalmas öröm számára, hogy első helyezést ért el.


A középiskolások versenyén Kovács Lázár Sándor (PSZC Acsády Ignác Techikum és Szakképző Iskola) lett a harmadik, második helyezettnek Czétényi Fruzsina Mártát (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma) választotta a zsűri, a verseny első helyezettje pedig Schuszter Dóra (Türr István Gimnázium) lett.
A szervezők valamennyi indulót ajándékkal lepték meg, a helyezetteket pedig értékes jutalomban részesítették.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: