Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Petőfi visszatért Pápára

Horváth Andrea | 2023.10.05.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából, az Országos Könyvtári Napok keretében Petőfi-zarándoklat indult a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtártól. A zarándoklat 6 napon át tart, a résztvevők 17 települést érintve 130 km-t tesznek meg, mire elérnek Ostffyasszonyfára. Pápára ma érkezett meg a menet.

A korábbi könyvtárutak mintájára szervezték meg a zarándoklatot. Petőfi 1839-ben 16 évesen gyalogszerrel tette meg az utat Fehérvártól Ostffyasszonyfáig, az ő nyomát követik a mai utódok. A zarándokút főszervezője Budai László, a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője, aki elmondta, hogy a könyvtárúthoz csatlakozók gyalog vagy kerékpárral mennek az egyik település könyvtárától a következőig, s az egyes állomáshelyeken váltják egymást.

A nagy gyaloglás története onnan indult, hogy Petőfit egyik rokona, Salkovics Mihály magával vitte Székesfehérvárra. Hamarosan továbbküldte őt bátyjához Salkovics Péterhez Ostffyasszonyfára. Petőfi gyalog tette meg az utat Székesfehérvár – Várpalota – Veszprém-Tapolca-Kiscell útvonalon és körülbelül május 6-án érkezett meg Ostffyasszonyfára, ahol életre szóló barátságot kötött Orlay Petrich Somával, a későbbi híres festővel is.

A zarándoklatot dokumentáló vándorkönyvet Móricz Hetény, a pápai református gimnázium 17 éves diákja viszi állomásról állomásra, aki Petőfi Sándor hasonmásaként, nemzeti költőnket megszemélyesítve halad végig az útvonalon, igaz, nem gyalog, hanem elektromos kerékpáron. Az ifjú refis valóban nagyon hasonlít a lánglelkű költőre, de mint mondta, nincs rokoni kapcsolat köztük.

Pápán Polovitzerné Antal Mónika, a városi könyvtár szakmai vezetője fogadta a zarándokokat, majd dr. Hermann István, korábbi könyvtárigazgató mondott köszöntőbeszédet. Móricz Hetény és a szintén refis Farsang Máté szavalt, ezt követően Szalóné Bakos Judit mutatta be Szemelvények Petőfi Sándor és Szeberényi Lajos életéből című kötetét. A program zárásaként a zarándokok és az érdeklődők a református könyvtár Petőfi-kiállítását tekintették meg.


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó 2024.07.19.

  A legfontosabb hírek a városból.

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: