Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

Purim, a zsidó örömünnep

Horváth Andrea | 2024.03.24.

A zsidó naptár szerint ádár hónap 14 napján ünneplik a purimot,  az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális és Hagyományőrző Egyesület vasárnap délután tartotta az ünnepet a zsinagógában. Schmidt Orsolya egyesületi elnök érdekes előadásban ismertette a purim történetét, a hozzá tartozó parancsolatokat.

A hagyományosan  társas összejövetelekkel együtt járó ünnepen a zsidók arra emlékeznek, hogy Eszter, Ahasvérus (Xerxész) perzsa király zsidó származású felesége, Eszter és nagybátyja, Mordeháj  megakadályozta, hogy a király főembere, Hámán elpusztítsa a Perzsiában élő zsidókat.  

 

Purimkor előírás az ajándékok, finom ételek küldése a barátoknak, adakozás a szegényeknek, hogy ők se nélkülözzenek az örömünnepen. E napon böjtölni tilos, ünnepi vacsorát kell tartani, és szinte kötelező ammyit koccintani, hogy az ember ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordeháj között.

 

 Purim hagyományos édessége a kindli (mákos vagy diós tekercs) és a hámántáska (mákkal vagy lekvárral töltött, háromszög alakú sütemény). Ezeket az édességeket az érdeklődők is megkóstolhatták. A gyerekek mindeközben álarcokat készítettek és rajzoltak, játszottak.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: