Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Reggeli csúcsforgalom: legyünk óvatosak, szabálykövetők és türelmesek

Huszár Hajnal | 2023.09.04.

A tanév első napja már megmutatta, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban az iskoláknál a reggeli becsengetés előtti időszakban. A jelek szerint a legtöbben autóval viszik gyermeküket az oktatási intézményekbe, de sokan vannak, akik kerékpárral járnak suliba. Az biztos, hogy szeptember 1-jétől mind a gyalogos, mind a járműforgalom nagyon jelentősen megnövekedett az iskoláknál – ez pedig fokozott óvatosságot kíván minden közlekedőtől.

 Dobó-Kocsis Gábor rendőr hadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság megbízott kiemelt megelőzési főelőadója elsősorban a gépjárművezetők figyelmét hívta fel a megváltozott közlekedési intenzitásra. Azt kérte, az autósok reggelente számítsanak megnövekedett menetidőre – hiszen óriási a járműforgalom a városban – és inkább induljanak el kicsit korábban, mintsem gyorshajtással, vagy hirtelen manőverekkel akarják behozni a nagy forgalom miatti késést.

Mint mondta, nagyon fontos, hogy a szülők mindig a kijelölt várakozóhelyen álljanak meg az iskolák környékén, még akkor is, ha az akár száz méterre is van az iskola bejáratától. A bejáratoknál megálló járművek torlódást okoznak és növelik a balesetveszélyt. 
A rendőr hadnagy azt javasolta a szülőknek, ha gyermeküket gyalog, vagy kerékpárral indítják útba, idézzék fel az iskolába vezető utat, az útközben található forgalmasabb csomópontokat és beszéljék át a közlekedési szabályokat.

Fontos, hogy a biciklivel közlekedők is betartsák a KRESZ szabályait, hiszen ők a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak és egy esetleges balesetnél ők sérülhetnek meg jobban. Ahol kerékpárút vagy kerékpársáv van, ott a bicikliseknek kötelező azt használni, a gyalogos-átkelőhelyen mindig le kell szállni és áttolni a kerékpárt, egyirányú utcában pedig – ahol ezt tábla nem engedi meg – tilos a forgalommal szemben kerékpározni.

De nemcsak a járművel közlekedőknek, a gyalogosoknak is fokozott óvatossággal kell közlekedniük a megnövekedett forgalomban. Dobó-Kocsi Gábor azt kérte, az úttesten való áthaladáskor a gyalogos-átkelőhelyet válasszák, ha pedig nincs ilyen belátható közelben, akkor alapos körültekintés után, határozott lépésekkel a lehető legrövidebb úton keljenek át a túloldalra. A gyalogos-átkelőnél is érdemes a közeledő jármű vezetőjével keresni a szemkontaktust, hogy észlelte-e a zebrához érkező gyalogost, hiszen ott is csak akkor van elsőbbsége a gyalogosnak, ha megadják neki. 

A Pápai Rendőrkapitányság a közlekedés biztonsága érdekében hat oktatási intézménynél reggelenként forgalomsegítést végez, de azt kérik a közlekedőktől, ne csak akkor tartsák be a KRESZ előírásait, ha rendőrt látnak. Dobó-Kocsis Gábor balesetmentes közlekedést kívánt mindenkinek az idei tanévre is.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: