Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Rejtélyes fényt vizsgálnak a szakértők a világűrben

Asztalos Anna | 2023.02.18.

A csillagászok meglepő felfedezésre jutottak tizenkét éve. Felfedezték, hogy két olyan galaxis, amely 500 millió fényévnyire összeütközik, meglepően nagy mennyiségű infravörös fényt bocsát ki. 

Nem tudták az okát 

Akkoriban nem tudták meghatározni az infravörös fény eredetét és okát, azonban a kutatók biztosak voltak benne, hogy a megvilágítás egy erős energiaforrásból származik. A jelenség azon része, amit a kutatók az összeütközés motorjának neveztek, valahol az IIZw096 néven ismert galaktikus összeolvadás környékén történt.

A NASA teleszkópját használják

Most a NASA James Webb-űrteleszkópjának segítségével fedezték fel a rejtélyes dolog méretét, ez a tanulmány pedig megjelent a a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban tavaly év végén. A tanulmányban leírják, hogy meg szerették volna találni a "motort", amely az összeolvadó galaxishálózatot hajtja. Jelenleg a NASA teleszkópjával látják, hogy ez a forrás mindent túlragyog az összeolvadó galaxisokban. 

A kutatók szerint a forrás sugara nem nagyobb, mint 570 fényév. Ez azt jelzi, hogy az energia kis térre korlátozódik. A szakemberek tovább folytatják a vizsgálatokat és a kutatást a témában.

 • Friss hírünk
  Videó
  PÁPA - GAZDASÁG

  A hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulást

  Március 31-éig kell megfizetni a gazdálkodó szervezeteknek és az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: