Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Rekordszámú résztvevő

Horváth Andrea | 2024.05.23.

Kőbe zárt történelem címmel szervezett városi sétát a Jókai Mór Városi Könyvtár. Császár Csilla könyvtáros a város épületeiről mesélt a résztvevőknek. A program nagyon sok érdeklődőt vonzott, közel nyolcvan résztvevője volt a körülbelül egy órás sétának. A csoport a könyvtártól indult, majd az Anna térről elsétált a Március 15. térre, ezt követően a Fő utcán és a Fő téren át az Esterházy-kastélyig jutott el a népes sétaközösség.

Császár Csilla 12 épületről mesélt, alaposan utánanézett a történeteknek, s igyekezett érdekes információkat megosztani a népes csoporttal. Kiderült, hogy a könyvtár épületében nem csupán iskola, kórház, de csendőrség – és nyúltenyészet is volt.

 

Az Anna téren kiderült, hogy a kápolna tornyában volt régen a városi tűzoltóság őrhelye. Elsétáltak a „cérnaegyetem”, azaz a női kereskedelmi szakiskola előtt, ezt ma legtöbben levéltárként emlegetik.

A Március 15. téren a református kötődésű épületek mellett megismerték a Cédulaházat is a résztvevők, ez a sarki sárga ház, ahol régen a piaci helyjegyet vásárolhatták az árusok.

 

Egykori megyeháza, ma Járásbíróság épülete előtt elhaladva a Városházánál kiderült az is, hogy az első polgári esküvőt 1895-ben itt tartották. A Nagytemplomnál és az Esterházy-kastélynál is a múlt egy-egy érdekes szeletével ismerkedtek a résztvevők.

 

A sétához egy tematikus füzetet is összeállítottak, melyből ötven darab készült, sajnos nem jutott mindenkinek, hisz jóval többen érkezetek a vártnál. A szervezők ígérik, hogy júniusban megismétlik a sétát, az igényekhez igazodva 17 órai kezdettel.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: