Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Rembrandt a kastélyban

Huszár Hajnal | 2023.03.11.

Újabb különleges tárlattal várja a látogatókat a Esterházy-kastély. Az idei időszaki kiállítás anyagát ismét Thomas Emmerling német gyűjtő szolgáltatta, akinek köszönhetően ezúttal Rembrandt rézkarcait csodálhatják meg a látogatók.

-Én a klasszikus moderneket gyűjtöm, itt is járt már Dalí, Picasso és Matisse és úgy gondoltam, ha őket gyűjtöm, gyűjtenem kell azokat is, akikből ők merítettek. Tehát vissza a gyökerekhez. Ebbe a körbe pedig mindenképpen beletartozik Dürer és Rembrandt – mesélte a műgyűjtő. Hozzátette, mindig rácsodálkozik arra, hogy ebbe a kastélyba minden illik, ami minőségi, világhírű művészet, ami a világ élvonalába tartozik, mint például Rembrandt alkotásai.

A tárlat megtekintését megelőzően a kastély Nádor termében Görbe Márk művészettörténész invitálta időutazásra a vendégeket, bemutatva a 17. századot, a művész korát, valamint Rembrandt életét és alkotásainak jellemző vonásait. Előadásában ismertette a rézkarc készítésének módját és elemezte a kiállításon is látható alkotások egy-egy darabját.

A művészettörténész úgy fogalmazott, a Fény és árnyék kifejezés nagyon illik a művészhez.
-Rembrandt magánéletében a sötétség és világosság egyaránt jelent volt. Jó családból származott és bár az egyetemet nem sikerült elvégeznie, a művészet felé fordulva sikert sikerre halmozott kezdetben. Volt egy csinos felesége, akit hamar elveszített és egy kivételével a gyermekei is elhunytak, ami nagyon megviselte a művészt. A következő feleségét is elveszítette és a fia is meghalt, így ez a fajta sötétség végig jelen volt életében – idézte fel Rembrandt életét.
A fény és árnyék kifejezés azonban a műveire vonatkoztatható – magyarázta a művészettörténész. Rembrandt alkotásaiban ugyanis a fény-árnyék játék nagy szerepet kapott.
-Ez főként a rézkarcaiban érvényesül. Itt a fekete, a fehér és ennek átmenete jelenik meg, hiszen itt színezésre nincs lehetőség, vagyis itt a fénnyel kell játszani. A fény és árnyék hatások sokasága az, ami ezeknek a rézkarcoknak a különlegességét adja.

A kiállításmegnyitón résztvevők az előadást követően megcsodálhatták a világ egyik legismertebb festőjének rézkarcait, melyből 232-t vonultat fel a tárlat. Az alkotások mellett azonban ezúttal is kínál egy kis játékosságot a kiállítás – tudtuk meg Boros Katalintól, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

A látogatók kiválaszthatják, hogy a 17. századi festett portét vagy a 21. századi számítógépes képalkotást találják realisztikusabbnak, szelfizhetnek Rembrandttal, a monitorokon futó videókból pedig a rézkarckészítést és a művész hangját ismerhetik meg. Az Esterházy-kastély új időszaki kiállítása az év végéig látogatható.     


 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: