Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Rendőrkapitány, majd polgármester

Horváth Andrea | 2024.04.11.

A Rákóczi Szövetség helyi csoportjának felkérésére tartott előadást Simon Zsolt helytörténész a Kékfestő Múzeumban. A nagyterem megtelt az alkalomra, a téma felkeltette a tagok figyelmét. Simon Zsolt Hamuth Jánost, Pápa egykori rendőrkapitányát, majd polgármesterét mutatta be. 

Hamuth János Kárpátaljáról származott, a csehszlovák megszállás idején három hónapig polgármester helyettes volt Ungváron. 1920-ban elhagyni kényszerült a várost, a belügyminiszter Pápára helyezte. 1921 és 1933 között ő volt a városi rendőrkapitány. 1933. január 9-én Pápa polgármestere lett, 1944-ig vezette a várost.

 

Simon Zsolt elmondta, hogy a két világháború között szolgálta a várost, nehéz időszakban lett a város első embere. A gazdasági válság után került tisztségbe, s a háború idején kényszernyugdíjazták.  – A mai napig nem rehabilitálták, 1944-ben, a zsidó deportálásakor azzal vádolták, hogy az üzleteik kulcsait átadta a nyilasoknak. Pedig a zsidó vagyon ki nem adása miatt a nyilasok letartóztatták, három napig fogva tartották – tette hozzá a helytörténész. Ezt követően Hamuth János családjával Németországba menekült, majd visszatért 1946-ban Magyarországra, Gödöllőre, s ott hunyt el 1947-ben.

Polgármestersége idején nagyon sokat tett a városért, megépült a mozi, a sportpálya, fejlődött a Tókert, tisztviselőtelep épült, törlesztette a város az előző polgármester által felvett Speyer-kölcsönét. Stabilizáltatta a vízellátást, szorgalmazta a távolsági autóbusz-közlekedés megteremtését, a katonai repülőtér megépítését.

Simon Zsolt elmondta, az elmúlt időszakban előtérbe került családtörténetek nagyon jól kiegészítik a település történetét is, számos apró részlettel gazdagítják a helyismereti anyagokat. Hamuth János leszármazottjaitól is kaptak feljegyzéseket, s ezekből az derült ki, hogy az egykori polgármester rendkívül szerény körülmények között élt.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: