Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Rendőrkézen az online csalók, akiknek pápai áldozata is van

Pintér-Papp Eszter | 2024.02.16.

Egy információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásokra szakosodott bűnszervezet pénzmosással foglalkozó tagjait fogták el a Győr-Moson-Sopron vármegyei rendőrök a Mátrix Projekt keretében. A Police.hu információi szerint a csalóknak pápai áldozata is volt.

Egy sértett feljelentése alapján, 2023 nyarán indult a nyomozás. Egy magát banki alkalmazottnak kiadó személy a számláját érintő gyanús pénzmozgásra hivatkozva hívta a sértettet telefonon. Az ismeretlen telefonáló adategyeztetés keretében olyan információ birtokába jutott, amellyel később a sértett bankszámlájáról bűnös módon mintegy 85 millió forintos utalást bonyolított le.

Adatok merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy egy Pápán elkövetett csalás is hasonló módon történt. Itt a sértett számlájáról az utalások ugyanarra a számlaszámra történtek. Ennél az esetnél az elkövetők – több részletben – mintegy 37 millió forinttal károsították meg a feljelentőt. Az eljárásokat a rendőrök egyesítették.

A nyomozás során kirajzolódott egy elkövetői kör, amelynek tagjai a bűncselekményből származó összegekkel – eredetük leplezése céljából – különböző banki műveleteket hajtottak végre, amelyeket megkíséreltek véglegesen és maradéktalanul elrejteni. A csalóknak ez csak részben sikerült, mivel a lefoglalások eredményeképpen a keletkezett kár egy része, mintegy 53 millió forint megtérült.

Az egyenruhások azonosították azokat a személyeket is, akik a bűncselekményből származó pénz egy részét különböző budapesti bankautomatákból készpénzben felvették.

A győri rendőrök összehangolt akció keretében 2024. február 14-én Budapesten, Etyeken és Tatabányán – összesen négy helyszínen – két férfit és két nőt fogtak el, akik a pénz eltüntetésében – egymás tevékenységéről tudva, és azt segítve – tevékenyen részt vettek.

A gyanúsítottaknál végrehajtott kutatások során különböző bizonyítékokat foglaltak le, mint például más nevére szóló bankkártyákat, gazdasági társaságok bankszámláihoz tartozó felhasználóneveket és jelszavakat. A nyomozati cselekmények során az egyik elkövetőről kiderült, hogy rendszeresen járt külföldre, nála ciprusi ingatlanérdekeltségekkel összefüggő iratokat is találtak a rendőrök.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a négy elfogott személyt pénzmosás bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és a 48 éves tatabányai, valamint 38 éves budapesti férfivel szemben letartóztatásba helyezésükre tettek javaslatot.

Fotó: Police.hu

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: