Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Rendőrnek adták ki magukat – Már letartóztatásban vannak

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.15.

Néhány napja számoltunk be olvasóinknak arról, hogy internetes csalók önmagukat rendőrnek kiadva károsítottak meg egy használt gépkocsi vásárlására készülő pápai lakost. 

A Pápai Rendőrkapitányság nyomozói a Nemzeti Védelmi Szolgálat közreműködésével azonosították a feltételezett elkövetőket, majd január 04-én, az esti órákban elfogták a bűncselekménnyel gyanúsítható szili lakosokat.

A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályának közleménye szerint a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 32 éves férfinek és 31 éves nőnek, akikkel szemben nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló iratok alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak bűncselekmények elkövetéséből tartják fenn magukat, jogtalan haszonszerzés céljából 2023 decemberében elhatározták, hogy egy internetes oldalon különböző álneveken olyan valótlan tartalmú hirdetéseket tesznek közzé, melyekben különféle típusú gépjárműveket hirdetnek eladásra, melyekkel egyáltalán nem rendelkeztek.

A hirdetésre jelentkezett egy vevő, akinek a férfi álnéven mutatkozott be, magát rendőrnek kiadva, majd a kölcsönösen megbeszélt 100.000 forint előleget a sértett ugyanezen a napon át is utalta a gyanúsítottak által megadott bankszámlaszámra, melyet követően a megadott telefonszámon a gyanúsítottak elérhetetlenné váltak.

A fentiek mellett a gyanúsítottak olyan valótlan tartalmú hirdetést is közzétettek, mely szerint egy kerti traktort kínáltak eladásra 550.000 forintért. A hirdetésre jelentkezett egy vásárló, akinek a telefonbeszélgetés során a gyanúsítottak ismét álnéven mutatkoztak be. A sértett a gyanúsítottakkal történő telefonos egyeztetést követően az általuk megadott bankszámlaszámra még ugyanezen a napon átutalt 550.000 forintot, majd ezt követően a gyanúsítottak a sértett számára elérhetetlenné váltak. Utóbbi hirdetésre jelentkezett egy másik sértett is, akinek szintén álnéven mutatkoztak be a gyanúsítottak. A telefonos egyeztetést követően a sértett a megadott bankszámlaszámra átutalt előlegként 250.000 forintot. Ezt követően a gyanúsítottak ezen sértett számára is elérhetetlenné váltak.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzés a férfi gyanúsított vonatkozásában véglegessé vált, míg a nő fellebbezést jelentett be, így vele kapcsolatban végleges döntést másodfokon a Veszprémi Törvényszék hoz. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a gyanúsított a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Illusztráció: 4711018 képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: