Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Ritka patások születtek a Szegedi Vadasparkban

dbgroup | 2024.06.24.

Mezopotámiai dámszarvasok születettek a Szegedi Vadasparkban, a négy borjút már megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában – közölte közösségi oldalán az állatkert.

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal, amelynek jelentős, Európában a második legnagyobb állománya él az erdei kifutóban. Ennél több egyedet csak a németországi Opel Zooban gondoznak, amely állatkert arról híres, hogy ott mentették meg a fajt a kipusztulástól a múlt század második felében. 

A ritka patásból ma már csupán kétezer egyed él a világon. Az európai állatkertek tevékeny részt vállaltak a faj megmentésében. A Szegedi Vadaspark 2013 óta vesz részt az európai fajmentő tenyészprogramban, és azóta minden évben születtek borjak.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől. A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak. 

A látogatók megtekinthetik mind a négy borjat, ahogy az indiai antilopok borjait is, melyek szintén a tavasz végén születtek a szegedi állatkertben.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: