Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ruhát akart eladni a pápai férfi, 3 millió forintja bánja

Pintér-Papp Eszter | 2023.08.17.

Az online piactereken a nemlétező, soha meg nem érkező termékekkel vevőket átverő elkövetések az utóbbi időben kiegészültek az eladókat megkárosító módszerekkel – figyelmeztet a rendőrség.

A meghirdetett termékre jelentkezik egy komoly érdeklődő, aki gyorsan felajánlja, hogy előre elutalja a vételárat. A kérése csupán annyi, hogy egy ismert futárszolgálat közreműködésével jöjjön létre az üzlet. Az eladó természetesen nagyon örül a komoly vevőnek, hiszen mi baj lehet abból, ha előre elutalják a vételárat, ráadásul egy jó nevű futárcég fogja leszállítani majd az általa gondosan becsomagolt terméket. Boldogan kattint a vevő által elküldött linkre, ahol aztán kiválasztja a saját bankjának logóját, hogy az előre utaláshoz megadhassa banki adatait a vásárlónak.

Hasonló eset történt tegnap egy 60 éves pápai férfival, aki ruhákat hirdetett eladásra egy népszerű közösségi médiafelület online piacterén. A jelentkező vevő egy e-mailt küldött neki, amiben az állt, hogy a vételárat már kifizették, ugyanakkor annak átutalásához az eladó banki applikációjának regisztrációs adatai szükségesek. A sértett ezt meg is adta, illetve a telefonjára SMS-ben küldött megerősítő kódot is továbbította.

Meglepetésére azonban nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést bankjától, hanem arról, hogy közel 3 millió forintját elutalták számlájáról egy ismeretlennek.

A rendőrök nem győznek figyelmeztetni, hogy soha ne adjuk meg banki adatainkat egy nem megbízható forrásból származó linkre kattintva, vagy nem megbízható webhelyeken. A banktól SMS-ben vagy e-mailben kapott egyedi műveletekre szóló biztonsági kódok átadása idegeneknek tovább fokozza a sértetté válás kockázatát!

Legyünk nagyon óvatosak, a csalók nem pihennek!

Fotó: Preis_King képe a Pixabay -en (illusztráció)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: