Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Sáná Tová!

Horváth Andrea | 2023.09.18.

A zsidó újév – héberül a Ros Hásáná – 2023-ban szeptember 15-én, péntek este kezdődött. A kétnapos ünnepen – amely szeptember 17-én este ér véget –  az 5784. évet kezdik a zsidók. A Ros Hásáná jelentése "az év első napja", a világ teremtésére emlékezve.

 A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület őszi kulturális fesztiválján is ehhez a jeles alkalomhoz kapcsolódott a program: zenével, énekkel, tánccal, édes finomságokkal ünnepeltek. Schmidt Orsolya elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Mógor Dorka és Mógor Dávid fuvola-, illetve klarinétjátéka varázsolta el a közönséget. A két fiatal tehetséget Németh-Vékes Erzsébet kísérte zongorán.

Sáná Tová! Így hangzik héberül a Jó évet! kívánság. Ennek jegyében lépett fel Raáb Gábor kántor, operaénekes és Neumark Zoltán zongoraművész. S a tanulás sem maradhat el egy ilyen alkalmon, így természetesen a jelenlevők hallhattak az ünnep hagyományairól is, Schmidt Dezsőné gyűjtötte össze a fontos és érdekes újévi előírásokat, szokásokat.

A zsidó hagyomány szerint ezen az ünnepen az elmúlt év cselekedetei alapján Isten ítéletet hoz arról, hogy mi lesz a világ sorsa az elkövetkező évben. A hagyomány szerint Isten mindenkit beír egy könyvbe annak megfelelően, hogy milyen élete lesz a következő év során, kerülhetünk a jó élet könyvébe, a rossz élet könyvébe és középre is, amikor még a cselekedetektől függően változhat a sorsunk. Érdemes kihasználni az alkalmat, és nemes célokra adakozni, vallják a zsidók.

Ezen az ünnepen meg kell fújni a sófárt, vagyis a kosszarvból készített kürtöt. Ebből a zsidó hagyományból ered a szilveszteri trombitálás szokása. Érdekes, hogy míg a keresztény hagyományban az emberek az óév végét önfeledt ünnepléssel töltik, a zsidó vallásban ezen a két napon inkább felkészülnek az újévre, számot vetnek önmagukkal.  

Természetesen a finom falatok sem maradhatnak ki, érdekes, hogy az ünnepi kalácsot, a bárcheszt többnyire kerekre fonják az asszonyok ilyenkor,  utalva az élet körforgására, és mézzel, mazsolával ízesítik a teljes, édes év reményében.  A többi ünnepen, amikor áldást mondanak a kalácsra, akkor sóba mártják, ezen az ünnepen viszont mézbe. A résztvevők is megkóstolhatták a finom kalácsot mézzel és almával, s volt még sok finom édesség.

A program zárásaként táncszínházi előadást láthattak az érdeklődők "Dicsőséges nagyurak 1848….az Isten velünk vagyon címmel. A műsort szerkesztette Ihász László. A Homokbödögei Táncegyüttes műsorában közreműködött Nagy Imre és Gőgös Ada.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: