Só helyettesítő evőpálcikát fejlesztettek ki Japánban
"Úgy szeretlek édesapám, ahogy az emberek a só nélkül ízesítő csúcstechnológiás evőpálcikát" – felelhetné a kicsi királykisasszony, és élhetnénk tovább veseproblémák nélküli, boldog életünket.
A Kirin Holdings japán élelmiszergyártó cég és a Meiji Egyetem kutatói egy pálcikához csatlakoztatott hordható eszközt fejlesztettek ki, amely elektromos áram segítségével szimulálja az ételek sós ízét.
A Taste-Adjusting Chopsticks névre keresztelt, csuklóra helyezhető eszköz az elektromosság segítségével aktiválja a nátrium-kloridban és nátrium-glutamátban található ionokat. Ettől aztán az ételek sósabbnak, ízesebbnek tűnnek majd.A márka kutatásai szerint akár másfélszer sósabbá varázsolhatja az ételek ízét.
Az élelmiszeripari cég elsősorban azokra gondolt, akik szeretik a gazdag ízeket, de az egészségük miatt alacsony sótartalmú étrendet kell követniük. A túlzott sóbevitel többek között magas vérnyomáshoz és veseproblémákhoz vezethet, épp ezért a Kirin Holdings reméli, hogy a pálcikák megoldást nyújtanak erre a problémára.