Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Soha többé!

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.27.

Holokauszt. Mennyi szenvedés, mennyi halál, mennyi megcsonkított élet, mennyi feldolgozhatatlan veszteség egyetlen szóban! A szóban, ami a második világháború óta összeforrt egy őrült eszmével és az eszme nevében végrehajtott kegyetlen népirtással.

A náci Németország és vezetője, Adolf Hitler által ellenségül kiválasztott zsidóság szenvedései az antiszemita nürnbergi törvényekkel kezdődtek és a haláltáborok egész tömegének működtetésével érték el a máig felfoghatatlan csúcspontjukat.

A koncentrációs táborok áldozatainak pontos számát nem ismerjük, egyes becslések szerint mintegy hatmillió európai zsidó – köztük magyarok százezrei – lelték halálukat a gyilkos halálgépezet táboraiban. A náci rendszer a zsidókon kívül más csoportokra, köztük a cigányokra, a fogyatékos emberekre és a homoszexuálisokra is kimondta a halálos ítéletet.

Máig felfoghatatlan, hogy hogyan juthatott el odáig a világ, hogy egy bomlott elme parancsainak engedelmeskedve, azokat feltétel nélkül követve, mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül emberek millióit küldjék halálba. Embereket, akiknek az volt a bűnük, hogy zsidónak születtek. Csecsemőket, gondtalan kisgyermekeket, lázadó kamaszokat, szerelmes fiatalokat, fiatal családapákat és édesanyákat, korosodó szülőket és életük végén járó időseket gyilkolt meg pontosan meghatározott szisztéma szerint a náci halálgépezet.

Ma, a holokauszt nemzetközi emléknapján, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján rájuk emlékezünk, az ártatlan áldozatok millióira, köztük a Pápa város szövetéből kitépett zsidó közösség tagjaira. Mert emlékeznünk és emlékeztetnünk kell mindenkit a borzalmakra, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló borzalom! Soha többé!   

   
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: