Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Sötéten látják jövőjüket a cégek

Szentgáthi Csaba | 2023.08.04.

A vállalkozások fele ugyanis arra készül, hogy a földgáz és az áram jövőre is drágulni fog, az üzemanyagok árának emelkedésére 60 százalékuk számít. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint a válaszolók háromnegyede előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződését, amelyet jellemzően egy évre kötnek, többségében fix árra. Az elégedetlenségnek az az oka, hogy a szerződésben magasabb árat rögzítettek, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár. A drágulás a visszajelzések alapján jelentős teher a vállalkozások számára, 16 százaléknak a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek. 

A kiadásokat a fogyasztás csökkentésével és energiahatékonysági ráfordításokkal lehet mérsékelni, például napelemekkel, hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel – írja a BKIK közleménye. 

Éppen ezért a főváros több kerülete a kamara kezdeményezésére pályázati programokkal támogatja az energetikai korszerűsítéseket. Tapasztalataik szerint a hosszú távú beruházások előnyhöz juttatják a vállalkozásokat, az érdekképviseleti szervezet közreműködése pedig további segítség a helyi támogatások megszervezésében. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felmérése május 12. és július 8. között készült 221 vállalkozás részvételével, amelyek 70 százaléka 200 millió forint alatti, 10 százaléka 1 milliárd forint feletti árbevételt ért el.

Illusztráció: Pixabay
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: