Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Suppan Gergely: Sikeresen legyőztük az inflációt

Huszár Hajnal | 2024.01.20.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza volt a meghívott előadója az önkormányzat által hagyományosan megszervezett Vállalkozók újévi fogadásának, melyet január 19-én tartottak a Városházán, több mint ötven helyi gazdasági társaság vezetőjének meghívásával.
A makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkár közel két évtizedes makrogazdasági és banki tapasztalattal bír. Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi díjat nyert el pontos előrejelzéseinek és szakértelmének köszönhetően. Legutóbb a Magyar Bankholding vezető elemzőjeként dolgozott, előtte pedig a bank elődjében, a Takarékbankban volt makrogazdasági elemző. 

A közgazdász előadásában az elmúlt évek gazdasági helyzetét elemezte, kitérve a válsághelyzetekre, azok gazdaságra gyakorolt hatásaira, a kormány gazdaságpolitikájára és a jövő kihívásaira.
Arra a kérdésre, hogy 2024 elején milyen állapotban van a hazai gazdaság, elmondta, Magyarország sikeresen leküzdötte az inflációt, hiszen míg 2023 elején 25 százalék felett volt az infláció mértéke, az év végére ez 5,5 százalékra mérséklődött.

-Minden reményünk megvan arra, hogy az idei év elején tovább csökkenjen az infláció, ami mindenképpen jó hír – közölte.
Az infláció csökkenésével kapcsolatban kiemelte, ez óriási megkönnyebbülést jelent a háztartások és a vállalkozások számára. Az infláció csökkenéséhez nem csupán az járult hozzá, hogy megemelkedtek az árak és ott maradtak, vagyis a bázishatások miatt csökkent az infláció, hanem azt is látható volt, hogy számos élelmiszerterméknél már konkrét árcsökkenés történt, például a tejtermékeknél, húsnál, lisztnél. Erre rásegített a kormány árfigyelő rendszere, hiszen tovább erősítette a versenyt az áruházak között, melyek elkezdték egymás árait is figyelni és közelíteni, ez pedig lehetővé tette, hogy a lélektani határok is teljesülni tudjanak.

-Az infláció legyőzése után innentől kezdve a kormány feladata az, hogy a növekedést vissza tudja állítani a korábbi 4 százalékos mértékre, ami a covid-válság előtt jellemezte a magyar gazdaságot – hangsúlyozta. Mindehhez a fogyasztás fordulatára van szükség – hangsúlyozta.
Meglátása szerint, ennek a hátterét meg tudja adni az, hogy a reálbérek már egyértelműen pozitívba fordultak tavaly szeptembertől és az idei évben bő 6-7 százalékos reálbér növekedésre is van esély. Ez megadja az alapját annak, hogy a fogyasztás újra erőre kapjon, viszont meg kell erősíteni a fogyasztói bizalmat. A közgazdász szerint jól látható, hogy a lakosság óvatosabban költekezik, ezért az úgynevezett óvatossági motívumot enyhíteni szükséges.
A bérek növekedésével kapcsolatban hangsúlyozta, ennek alapját a termelékenység és a hatékonyság növelése adhatja, ez biztosíthatja, hogy a vállalkozás a többlet bért ki tudja termelni. De a hatékonyság növelésével a versenyképességét is javítja egy vállalkozás. 

-A második fontos szempont a beruházások visszaállítása. Azt láthattuk, hogy zajlottak külföldi tőke beruházások, de a belföldi cégek beruházásai hiányoztak az elmúlt évben, ezt kell most segíteni a különböző kamatkonstrukciókkal, beruházást támogató programokkal, tehát itt is egy fordulatra van szükség – magyarázta.

A tartós gazdasági növekedés helyreállításának harmadik pillére az aktivitás növelése, vagyis a meglévő munkaerő-piaci tartalékok feltárása, hogy a munkaerő-piac bővülni tudjon. 
-Tudjuk, hogy nagyon feszes a hazai munkaerő-piac, a betöltetlen állások száma kifejezetten magas hazánkban, különböző szakmákban akut munkaerő-hiány van. De a munkaerő-piaci tartalékok feltárásával az aktivitás elmozdítható abba az irányba, hogy akik ma nem dolgoznak, azok is elkezdjenek keresni, munkát találni  – mondta. 

 

Suppan Gergely szerint a kormány jó döntésekkel segítette a válságokból történő kilábalást.
-Az első válságot 2020-ben a covid okozta, ebből nagyon gyorsan ki tudott törni a magyar gazdaság, a kormány lépései arra irányultak, hogy a cégek a munkahelyeket meg tudják tartani, ehhez adott támogatást, illetve olyan feltételekkel adott támogatást, amivel a beruházásokat ösztönözni tudta. A magyar gazdaság emiatt az elsők között tudta elérni a covid előtti szintet, ami azt tükrözi, hogy ezek mindenképpen megalapozott döntések voltak.
A 2022-es nehézséget a háború kitörése miatti energia- és élelmiszer-válság okozta, amire szintén nem lehetett előre felkészülni.
-A kormány ennek a tehernek egy részét magára vállalta, hogy több százezer háztartást és több tízezer kisvállalkozást meg tudjon menteni az energiakrízistől. Ezek szintén sikeresek voltak, hiszen a társadalom alapszövetei szinte érintetlenül maradtak a foglalkoztatás nagyon magas szinten maradt, sőt újabb csúcsokat ért el még tavaly is.
A közgazdász szerint az említett három területen történő előrelépés lesz a záloga annak, hogy a covid előtti gazdasági növekedés visszaálljon a hazai gazdaságban. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: