Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Sváb táncház, ételkóstoló és játékok a nemzetiségi héten

Babos Petra | 2023.04.27.

A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola évről évre felidézi a „Zweiglein”, azaz az Ágacska történetét, melynek segítségével a német nemzetiségi tagozatra járó diákok közelebb kerülhetnek a magyarországi németek történetéhez, a régi sváb hagyományokhoz, szokásokhoz. 


Szücs Judittól, az idegen nyelvi munkaközösség vezetőjétől, a program szervezőjétől megtudtuk, az intézmény mindig nagy hangsúlyt fektetett a sváb hagyományok megőrzésére és ápolására, hiszen a halványulni látszó tradíciókat ápolni, a nyelvet őrizni kell, hogy életben maradjon. 


-A diákokra nagyon sok érdekes és izgalmas program várt a hét során. A tanulók rendhagyó németórán egykori tanítványaink, Matting Eszter és Lőke Eszter előadásában hallhattak arról, hogy ők miként ápolták a hagyományokat, amikor munkácsys diákok voltak, s hogy teszik ezt most, amikor már a veszprémi Lovassy-iskola nemzetiségi tagozatának 12. osztályos diákjai. Ezen kívül Gannára kirándultak a tanulók, s a kékfestés rejtelmeivel ismerkedtek Gerencsér Zsolt és Tóth Ildikó kékfestő mesterek vezetésével – mondta el kérdésünkre Szücs Judit.

 
A projekthét egyik legfontosabb állomása a mai délután volt, amikor öt helyszínen érdekes foglalkozások vártak a gyerekekre. Az egyik teremben német játékokkal és a papírkosárfonással ismerkedhettek a tanulók, míg egy másikban kipróbálhatták a sváb táncot és megkóstolhatták a sváb ételeket. Beszprémi Vendelné babagyűjtő segítségével megtekinthették a hagyományos népviseletet is. A program különlegessége a vajköpülés volt, ami rendkívül tetszett a tanulóknak, hiszen friss vajas kenyeret is ehettek.

A projekthét kedden, azaz május 2-án kiállítással zárul. 

 


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: