Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szakmai gyakorlat a Mezőben

Pintér-Papp Eszter | 2023.08.22.

Sokan azt gondolják, hogy az iskolákban egész nyárra megáll az élet, azonban a nyár is sok teendőt tartogat az oktatási intézményekben, különösen a szakképzésben, ahol például a tangazdaságban, tankertben, tancukrászdában nyáron is bőven akad tennivaló.

A nyár folyamán több csoportban szakmai gyakorlaton vettek részt a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, tájékoztatta a Médiacentrumot Fehér Zsófia, az intézmény igazgatóhelyettese.

A diákok egy része külső gyakorlati munkahelyeken, szakképzési munkaszerződéssel teljesítette gyakorlatát, de voltak olyan szakmai gyakorlatok is, amelyek az iskola tanüzemeiben, tankerjében, valamint az iskola területén, tanári felügyelet és irányítás mellett zajlottak.

Fehér Zsófia hangsúlyozta, az agrárszakképzés területén – hasonlóan a szakképzés más területeihez – jelentős cél, hogy minden munkaképes magyar állampolgár számára szavatolt legyen legalább egy, a gazdaság igényein alapuló, a gyorsan változó munkaerőpiacon elhelyezkedést lehetővé tevő, korszerű szaktudást nyújtó szakma elsajátítása és a folyamatos továbbképzéshez szükséges igények és készségek, képességek megalapozása.

Az igazgatóhelyettes rámutatott, a Szakképzés 4.0 stratégia alappilléreként, kiemelt célként fogalmazódott meg a kiváló életpályát kínáló, duális, átlátható és átjárható, megtartó szakképzés. Ennek elérését támogatja, fejleszti a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont – ÁKK -, melyben a vállalati partnerek mellett a Kisalföldi ASzC is tulajdonosként van jelen. Az ÁKK feladata – a képzésben történő részvétel mellett – a tulajdonosi körrel való képzési együttműködés irányítása, szabályozása, a képzési programok összehangolása, zökkenőmentes lebonyolítása, minőségbiztosítása, szakmai támogatása, a szakember-utánpótlás kinevelése, belső továbbképzések megvalósítása.

Mint megtudtuk, az idén nyári gyakorlaton, az ÁKK-val való szakképzési munkaszerződés keretein belül 18 fő pék-cukrász tanulóval kötöttek szerződést.

A pék-cukrász tanulók a gyakorlat során több tucat terméket készítettek, köztük kenyeret, zsemlét, kiflit és kalácsot, valamint szeletsüteményeket, hagyományos és dísztortákat, bonbonokat és szárazsüteményeket, emellett különböző díszítési technikákkal is megismerkedhettek. A gyakorlaton a minőségellenőrzés is előkerült, a tanulók vizsgálták a pék és cukrász nyersanyagokat, késztermékeket.

A mezőgazdasági gépészek és mezőgazdasági gépésztechnikusok a nyári gyakorlatuk során, sok érdekes és értékes tapasztalatra tettek szert. Megismerkedhettek a fémmegmunkálás eszközeivel és egyéni fémmegmunkálási feladatokat is végeztek. A diákok mindezeken túl több, a tangazdaság területén felmerülő feladatot is elvégeztek, illetve a KKK követelményeihez igazodva több gépcsoport üzemeltetését is gyakorolták.

 A gazda (állattenyésztő) és mezőgazdasági technikus (állattenyésztő) tanulók is sok érdekes helyen jártak, rengeteg tapasztalattal gyarapodott tudásuk. Az időszerű tangazdasági munkák mellett oktatóink igyekeztek olyan dolgokat megmutatni a tanulóknak, amit az év közben elméletben tanultak, de a mezőgazdaság sajátossága, időszerűsége miatt csak most, a nyári gyakorlat során tudtak élőben bemutatni. A tangazdaság további megszépítése érdekében a tanulók virágot ültettek és helyeztek el a gazdaság több pontján. Az iskola belterületén lévő zöldségeskert, fóliasátor gyomlálását is elvégezték a diákok, amely munka mellet a növények öntözése is állandó feladatuk volt. A tanulók a szőlőskertben, a gyümölcsösben, illetve a fóliasátorban is tevékenykedtek.

Az erdésztechnikus tanulók az Erdészeti Ágazati Tudásközpont keretein belül voltak nyári gyakorlaton.

Fehér Zsófia hangsúlyozta, a nyári szakmai gyakorlatokat rendkívül hasznosnak tartja. Sok tanulónak most nyílt először alkalma arra, hogy komolyabban kipróbálja magát a munka világában, valamint tapasztalatot szerezzen szakmailag, illetve azzal kapcsolatban, hogy mit jelent munkába menni, dolgozni, részese lenni egy csapatnak. Az igazgatóhelyettes pozitívumként említette azt is, hogy mindenki nagyon érdeklődő és segítőkész volt.

A szakmai gyakorlatokat a diákok eredményesen teljesítették, új ismereteket is szerezhettek és a már elsajátított tudásukat is feleleveníthették, és alkalmazhatták a gyakorlatban is.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: