Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szilveszteri tűzijátékok – Mutatjuk a szabályokat

Pintér-Papp Eszter | 2023.12.29.

Soha nem békíthető ellentét feszül a szilveszterkor tűzijátékozók és a tűzijátékot ellenzők közt. Mindig lesznek, akik örömmel csodálják az égi fényjátékot, ahogy olyanok is lesznek szép számmal, akik értelmetlen szórakozásnak tartják mindezt.

Azoknak, akik tűzijáték vásárlását tervezik, nem árt tudni, hogy mind a vásárlásnak, mind a tűzijáték felhasználásának komoly szabályai vannak, melyeket most a Police.hu írása alapján foglalunk össze. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy a pirotechnika nem játék!

Hogyan és hol vásároljunk?

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg – erre Pápán is több lehetőségünk nyílik. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is kizárólag szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatja meg. 

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorú személyek vehetik meg. 

Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljunk illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyeztetjük! 

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan tároljuk és mikor használhatjuk fel a tűzijátékot?

A megvásárolt tűzijátékot tartsuk távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől zárjuk el! Tetőtérben, alagsorban ne tároljuk! Az eredeti csomagolást ne bontsuk meg, a hibás vagy sérült terméket ne használjuk fel!

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel külön engedély nélkül. A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül vissza kell szállítani a forgalmazónak, amelyet ő köteles térítésmentesen visszavenni.

Mi a helyzet a petárdákkal?

Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést – a végtagok roncsolódását, csonkolódását, a hallás károsodását – is okozhat.

Továbbra is TILOS petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Illusztráció: Tamás Kása képe a Pixabay -en.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: