Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szilveszterkor fokozottan vigyázzunk házi kedvenceinkre!

Huszár Hajnal | 2023.12.30.

Még a legbátrabb vadászkutya, vagy a legszigorúbb házőrző eb számára is rettenetes félelemmel járhat a szilveszteri tűzijáték, nem beszélve a kistestű, társasági kutyusokról, akik még érzékenyebbek lehetnek a szokatlan és erős zaj- és fényhatásokra. Nem csoda, hiszen a kutyusaink által érzékelt hang- és fénytartományok sokkal nagyobbak, mint az emberé.

(Dr. Kovács Jenő állatorvos maga is nagyon vigyáz a kutyájára szilveszterkor. Áfonya, a fekete tacskó a gazdi ölelésében biztonságban érzi magát)

-Házikedvenceinknek súlyos lelki görcsöt okozhat a tűzijáték fénye és hangja, ezért nagyon fontos, hogy szilveszterkor semmiképpen ne hagyjuk őket magukra! – mondja dr. Kovács Jenő állatorvos.
Az alap, hogy ha kutyánk van, akkor otthonunkban, udvarunkban nem tűzijátékozunk, de a város távolabbi helyein fellobbanó fények és robbanó hangok is pánikreakciót válthatnak ki ebünknél, így attól is védenünk kell őket.

(Leonak, a kis Shih Tzunak biztos helye van a kuckójában Hencz Péter kollégánknál)

 
-A legfontosabb, hogy biztosítsuk kutyánk számára az együttlét érzését, hogy megadjuk számára azt a biztonságot, amit a gazdi jelenléte adhat csak. Kell a testi kontaktus, a simogatás, az odabújás, hogy beszéljünk kedvencünkhöz és ezzel nyugtassuk meg – javasolja az orvos.

(Molly, Pintér-Papp Eszter és Pintér Ádám kollégánk Beagle-je ma még megállíthatatlanul rohangál az udvaron, de szilveszter éjszakáját ő is a házban tölti)

 
Ilyenkor tehát engedjük be a félős kutyát a házba, hagyjuk, hogy a kanepén mellettünk feküdve találjon biztonságot és ne tiltsuk meg, hogy kövessen bennünket akár a konyhába is. Jó megoldás lehet, ha behúzzuk a függönyöt, leeresztjük a redőnyt, hogy minél kevesebb fény- és zajhatás érje az ebet. A legtöbb esetben ennyi már elég a kutyus megnyugtatására.

( Maci, Horváth Andrea kolléganőnk kutyusa az első pukkanáskor bekéredzkedett a nappaliba, újévig el sem hagyja a gazdi biztonságos közelségét)

Epilepsziás kutya esetében még nagyobb a felelősségünk, ilyen ebet, ha lehet vigyünk ki a városból olyan helyre, ahol nincs tűzijáték okozta zavaró tényező és ott vigyázzunk rá.
-Ha egy kutya nagyon fél az emberek nagy része által jó mókának számító szilveszteri tűzijátéktól, szükség lehet gyógyszeres nyugtatásra. Több ilyen szer is létezik, ezeket azonban csak állatorvostól kérjük és kizárólag az ő javaslata alapján alkalmazzuk, hiszen nem mindegy, hogy milyen és mennyi szert adunk a kutyának, fontos tudni, van-e valami betegsége az ebnek, ami meghatározza, hogy milyen nyugtatásra alkalmas készítménnyel előzhetjük meg a pánikreakciót – figyelmeztet dr. Kovács Jenő.

( Cukin nézek, csak hadd legyek itt a kanapén – mondja Varga Rebeka kolléganőnk kutyusa és persze kérése megértésre talál. Ő is biztosgágban tölti a szilveszter éjszakát)

A felelős kutyatartás egyik fontos szabálya, hogy rendkívüli helyzetben is megadjuk az ebnek a biztonság érzését és megóvjuk attól, hogy a szilveszter a rettegés éjszakája legyen házi kedvencünk számára.

(Markito képe a Pixabay-en)

   

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: