Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szinte hihetetlen, mekkora megtakarítást hozott az okosítás

Huszár Hajnal | 2024.03.09.

Múlt év nyarán „okosíttatta” a Külső-várkerti szabadidőpark közvilágítási rendszerét az önkormányzat. A beavatkozás az energiaválság hatásainak csökkentésére hozott intézkedéscsomag része volt, a város közvilágítási rendszerének működtetése ugyanis éves szinten több mint 300 millió forintba kerül. 


Az okosítás azt jelentette, hogy az amúgy is energiatakarékos LED-es fényforrásokat olyan berendezésekkel szerelték fel, melyek képesek érzékelni az emberi mozgást és annak függvényében szabályozzák az izzók fényerejét. Így alaphelyzetben minimális a terület megvilágítása, ám a közlekedők előtt és után 3-3 lámpa erősebb fényerőre kapcsol, majd ismét elhalványul. A rendszer a beüzemelése és beállítása óta hibátlanul működik és olyan mértékben csökkentette a szabadidőpark közvilágítási költségét, mely első hallásra szinte hihetetlen.


-Az elmúlt 6 hónapban az átlagosan elért megtakarítás 74 százalékos volt, ahhoz képest, ha a fényforrások 100 százalékon világítottak volna – közölte a mért fogyasztási eredményeket dr. Áldozó Tamás. A polgármester felidézte, a Külső-várkerti szabadidőparkban történt beavatkozás volt a városi közvilágítási rendszer korszerűsítésének pilot projektje. Több ok miatt választották ezt a helyszínt: az egyik az volt, hogy itt egy önálló rendszert építettek ki a kivitelezők. A másik pedig az, hogy ez a hely a lakóövezetekhez képest kockázatmentesebb volt. Nem szerették volna ugyanis, ha az esetleges lakossági ellenérzések már az elején ellehetetlenítik a projektet, ha a mozgásérzékelős rendszer nem a vártnak megfelelően működik. Az „okosított” közvilágítás azonban stabilan, hiba nélkül üzemel és beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Mindez a számok nyelvén azt jelzi, hogy az elmúlt fél évben a rendszer 2 746 kWh energiát használt el, míg a megtakarított energia 7 657 kWh volt.
-Az okosított közvilágítás nemcsak jelentős megtakarítást eredményez, de nagyon klímatudatos megoldás is – hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás – az el nem használt energiával 5000 kilogramm széndioxidtól tudtuk mentesíteni a környezetet.

A közvilágítási rendszer ilyen okosítása tehát több eredményt is hoz, ezért az önkormányzat célja, hogy folytassa a projektet, az újabb helyszíneken – a Várkertben és az Erzsébet ligetben – pedig már zajlik is a kivitelezés. 
-Az irány egyértelmű, a közvilágítás korszerűsítésben ezen az úton kell haladni, de természetesen tudjuk, hogy mindenhol nem alakítható át így a rendszer. Viszont úgy látjuk, hogy a város jelentős részén alkalmazható lenne, főként olyan lakóövezetekben, ahol nincs nagy átmenő forgalom – fogalmazott a városvezető. Az egész város közvilágításának korszerűsítése az előzetes számítások szerint 800 millió forint körüli összegbe kerülne, erre az önkormányzatnak nincs forrása jelenleg, de kis lépésekben már megkezdődött az átalakítás.
  
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: