Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szívvel szóljunk!

Pintér-Papp Eszter | 2023.05.14.

Május 14. van, a Katolikus Egyházban A tömegtájékoztatás világnapja.

A II. Vatikáni Zsinat sajtóról és kommunikációról szóló „Inter Mirifica” kezdetű, 1963-ban kelt határozata kezdeményezte, hogy a Katolikus Egyházban évről-évre egy vasárnap A tömegtájékoztatás világnapja legyen, mely tulajdonképpen mozgó ünnep, melyet húsvét VI. vasárnapján tartanak.

A világnap kapcsán minden év januárjában pápai üzenetet adnak ki, melyben meghatározzák a májusi világnap központi témáját. Az idei tömegtájékoztatási világnap mottója: Szívvel szóljunk – „Igazság szerint és szeretetben” (Ef 4,15).

Ferenc pápa A tömegtájékoztatás 57. világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetében hangsúlyozta, a szív indít bennünket arra, hogy elmenjünk, lássunk és meghallgassunk, s a szív az, ami nyitott és befogadó kommunikációra késztet. A Szentatya rámutatott, nem attól kell félnünk, hogy kimondjuk az igazságot, még ha ez néha kellemetlen is, hanem attól, hogy ezt szeretet nélkül, szív nélkül tegyük. Ahhoz, hogy valaki igazság szerint és szeretetben kommunikáljon, meg kell tisztítania a szívét. Csak ha tiszta szívvel hallgatunk és beszélünk, akkor tudunk túllátni a látszaton és legyőzni a hangzavart, mely nem segíti a megkülönböztetést bonyolult világunkban, a hírközlés területén sem.

A katolikus egyházfő arra is kitért, hogy a médiában arra van szükség, hogy a kommunikáció ne a haraghoz és veszekedéshez vezető dühös indulatot táplálja, hanem segítsen az embereknek józanul gondolkodni, kritikusan és mindig tisztelettudóan szemlélni a valóságot, amelyben élnek.

 

(Fotó: Pixabay)

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: