Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szódásüvegek a múlt századból

Horváth Andrea | 2023.07.13.

A ránk köszöntő hőségben igaz felüdülést jelenthet egy-egy pohár hideg szódavíz. Ehhez kapcsolódva az Esterházy-kastélyban ebben a hónapban a műtárgyvitrinben három, szép kivitelezésű szódásüveg látható, melyek a Győry-gyűjtemény részét képezik. Pápán az 1880-as években nyílt az első szikvízgyártó üzem, melyet több is követett aztán. 

Pápán a 19. század utolsó harmadában működött már szikvízgyártó üzem, 1880-as évek elején Iglauer János volt az első, őt követték a többiek. A három kiállított szódásüveg a Pápai Szikvízgyár Szövetkezet, a Hungária Szikvízüzem és Rapoport és Fia üzeméből származik.  

A szállításról maguk a gyártók is gondoskodtak, a palackokat 6-10 rekesz faládákba pakolták, kezdetben ló vontatta kocsikra, majd később gépjárművekre. Járták vele a környék falvait is a kocsisok hangos „szódát, szódát” kiáltásokkal jelezték érkezésüket a falvakban, mondta Huiber Edit történész.

Az első szikvízgyártó üzemet Jedlik Ányos természetbúvár bencés szerzetes hozta létre 1841-ben, s a buborékos szomjoltó hamar nagy népszerűségre tett szert. Volt idő, amikor háttérbe szorult, de a szódavíz ma ismét reneszánszát éli, 2013-ban bekerült a hungarikumok sorába.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: