Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szombathelyen ünnepeltek a pápaiak

Horváth Andrea | 2023.02.06.

Február 5-én este köszöntött be Tu BiSvát ünnepe, a Fák újéve. A szombathelyi hitközség meghívására a Pápa és Környéke Zsidó kulturális Hagyományőrző Egyesület egy kis csapata szép számú közösségben ünnepelhetett együtt a házigazdákkal, valamint a mosonmagyaróvári, a nagykanizsai és a soproni közösségek tagjaival – olvasható az egyesület közösségi oldalán.

A bölcsek szerint ezen a napon dől el, melyik fának mi lesz a sorsa – fejlődni, nőni fog és dús termést hoz, avagy elsorvad, tönkremegy. Ez az ünnep abban különbözik minden más ünneptől, hogy nem mondanak különleges imákat, nem munkaszünet. Legfőbb jellemzője, hogy ezen a napon mindenki igyekszik minél több gyümölcsöt enni, különösen azokat, amik Izraelben teremnek és már a Bibliában is említve vannak. Ilyen pl. a szőlő, a füge, az olajbogyó, a datolya, a gránátalma. Európában, így Magyarországon is, oly módon tartják ezt a szokást, hogy 15 féle gyümölcsöt esznek ezen a napon.

Szombathelyen Darvas István rabbi tanításának köszönhetően újabb tudással gyarapodhattak a résztvevők az ünnep gyökerei kapcsán. Az asztalokra természetesen sok gyümölcs és magvak, valamint finom sütemények kerültek és folyékony nedűből sem volt hiány.
 

Fotó: Pápa és Környéke Zsidó kulturális Hagyományőrző Egyesület

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: