Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Közérdekű közlemény

Tájékoztató az átjelentkezéssel történő szavazásról és a mozgóurna igényléséről

Nyéki Tamás | 2024.05.10.

ÁTJELENTKEZÉS

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választása tekintetében a lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező választópolgár eldöntheti, hogy lakóhelyén vagy tartózkodási helyén kíván szavazni. A tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki 2024. február 11-én és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon választókerületben tartózkodási hellyel rendelkezett, és tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. A választópolgár ebben az esetben a tartózkodási helye szerinti szavazókörben és jelöltekre tud szavazni.

Az Európai Parlament tagjainak választásán – fentiektől eltérően – a választópolgár bármely településre átjelentkezhet (tehát nem szükséges, hogy ott tartózkodási helye legyen), és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát.

Az átjelentkezéshez kérelmet kell benyújtani. A kérelem elektronikus úton – elektronikus azonosítással – a www.magyarorszag.hu honlapon elérhető Személyre Szabott Ügyintézési Felületen nyújtható be. Személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában benyújtható a kérelem.

Az átjelentkezési kérelemnek legkésőbb 2024. május 31-én 16 óráig meg kell érkeznie a választási irodához. A kérelem legkésőbb 2024. június 7-én 10 óráig visszavonható.

MOZGÓURNA IGÉNYLÉS

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe szavazni, mozgóurnát kérhet. Ehhez kérelmet kell benyújtania, melyre az alábbi módokon és ott írt határidőben van lehetősége a választópolgárnak.

 1. ELEKTRONIKUS úton:
 • ügyfélkapus azonosítás nélkül 2024. június 5-én 16.00 óráig nyújtható be a Nemzeti Választási Irodához,
 • ügyfélkapus azonosítással 2024. június 7-én 10.00 óráig a Nemzeti Választási Irodához, ezt követően a szavazás napján 12.00 óráig a helyi választási irodához nyújtható be.
 1. SZEMÉLYES igénylés esetén a kérelem legkésőbb 2024. június 7-én 10.00 óráig nyújtható be a helyi választási irodához.
 2. POSTAI úton a mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb 2024. június 5-én 16.00 óráig meg kell érkeznie a helyi választási irodához.
 3. KÉZBESÍTÉSI MEGHATALMAZOTT útján:
 • 2024. június 7-én 10.00 óráig a helyi választási irodához vagy
 • a szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be a kérelem.
 1. KÉZBESÍTŐVEL (hozzátartozó vagy egyéb személy) történő igénylés esetén:
 • 2024. június 5-én 16.00 óráig a helyi választási irodához vagy
 • a szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be a kérelem.

A mozgóurna iránti kérelem legkésőbb 2024. június 7-én 10.00 óráig vonható vissza.

A mozgóurna iránti kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna igénylésének okát: egészségi állapot, fogyatékosság, fogva tartás. A törvény kizárólag a felsorolt esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem kérhető mozgóurna.

Az átjelentkezéshez és a mozgóurna igényléshez szükséges kérelmekkel kapcsolatos nyomtatványok megtalálhatók a www.valasztas.hu oldalon, de igényelhetők a helyi választási irodában is.

Amennyiben fenti kérelmek valamelyikét benyújtja, kérem szíveskedjen figyelemmel lenni arra, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük a lakcímigazolványában vagy személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványában (magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) feltüntetett adatokkal, és magyarországi lakcímének érvényesnek kell lennie.

Választással kapcsolatos további tájékoztatás a Pápai Polgármesteri Hivatalban működő Helyi Választási Irodában (Pápa, Fő u. 5. I. emelet 22-24. irodák, telefonszám: 89/515-060, 515-006,    515-011, 515-016) kérhető.

Pápa, 2024. május 10.

 

 

Dr. Nagy Krisztina
jegyző, HVI vezető


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.05.27.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2004, 2005

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: