Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Te meddig bírnád alvás nélkül?

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.03.31.

Erre vonatkozóan meglehetősen nehéz hivatalos adatokkal szolgálni, hiszen a krónikus alvásmegvonás annyira pusztító hatású, hogy nem etikus embereken kutatni.

A 17 éves Randy Gardnert világrekorderként tartják számon, ugyanis egy középiskolai projekt során 11 napig és 25 percig bírta alvás nélkül 1963-ban. Bár egyesek szerint ezt már azóta megdöntötték, ám a Guinness World Records 1997 óta nem fogad jelentkezéseket ebbe a kategóriába, mivel a kísérletek jelentős egészségügyi kockázattal járnak.

A Live Science egyik cikkében most arra keresi a választ, vajon meddig bírja az ember alvás nélkül, s mi történik azokkal, akik hosszabb ideig le sem hunyják a szemüket, a téma kapcsán pedig Dr. Oren Cohen, a New York-i Mount Sinai Kórház alvásszakértője nyilatkozott.

Elmondása alapján lehetetlen, hogy valaki heteken át ne aludjon, mert ha a testünk hosszan elnyúló alvásmegvonást tapasztal, az agy önkéntelenül is alvásba válthat: a mikroalvás akár a figyelmetlenség vagy a hallucináció formájában is jelentkezhet.

Ám erre vonatkozóan meglehetősen nehéz hivatalos adatokkal szolgálni, hiszen a krónikus alvásmegvonás annyira pusztító hatású, hogy nem etikus embereken kutatni, sőt, kifejezetten kínzásokra is használják azt.

Hallucinációk is jelentkezhetnek

A Nature and Science of Sleep szaklapban megjelent 2019-es tanulmány szerint a résztvevők kifejezetten éberek voltak az alvásmegvonás utáni első 16 órában, de ezt követően megugrott a figyelemzavar, 24 óra után pedig egyre több tünet jelentkezett.

Mint például a reakcióidő csökkenése, a beszéd elmosódottsága, a döntéshozatali képesség, a memória és a figyelem csökkenése, az ingerlékenység, a látás, a hallás és a kéz-szem koordináció romlása, de akár remegés is.

36 óra után pedig gyulladásos tünetek jelentkezhetnek, így lelassulhat az anyagcsere és hormonális egyensúlyzavarok léphetnek fel, míg 72 óra után az emberek szorongóvá, depresszióssá válhatnak, hallucinálhatnak és akár gondjaik lehetnek a végrehajtó funkciókkal is.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: