Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Telt házas kezdés a Haydn Fesztiválon

Horváth Andrea | 2023.07.21.

Ahogy a nagy fesztiváloknak, így a pápai Haydn Fesztiválnak is van már nulladik napja. A programsorozat a Zenetörténeti rögtönzésekkel kezdődött, melynek a Pannonia Reformata Múzeum hangulatos udvara adott otthont. Az érdeklődők zenei részleteket és zenetörténeti anekdotákat hallhattak Bősze Ádám zenetörténész utánozhatatlan stílusában.

 

Bősze Ádám számára a klasszikus zene nem volt első hallásra szerelem, tizenévesként nagyanyja kérésére hallgatta meg Beethoven V. szimfóniáját, amit akkor borzalmasnak tartott és ment vissza Sex Pistolst hallgatni. 

Azóta persze változott a véleménye, tanult is zenét és muzsikált is, de ahogy fogalmazott, ő olyan a magyar komolyzenei életben, mint a fociban a partjelző: ott van a pályán, együtt él a mérkőzéssel, de nem rúg labdába. Ezt persze nem bánja, hisz mint mondta, tisztában van  a képességeivel, úgyhogy ő  köszöni, inkább mesél, a zenét a művészekre hagyja.

 

Így volt ez most is, hisz az esten Laczák Boglárka és Bognár Szabolcs operaénekes lépett fel, oratórium- és operaáriákat adtak elő. Bognár Szabolcs énekesi pályája Pápáról indult, mint mondta, nagyon izgult, hogy hazai közönség előtt énekelhet, Laczák Boglárka pedig azt emelte ki, hogy a gyönyörű múzeumudvar tökéletes helyszíne a rendezvénynek.

A fesztivál mai nyitóhangversenyén Budapesti Vonósok előadásában elhangzik Haydn 26. d-moll szimfóniája, és Schubert V. szimfóniája, valamint a két mű között Mozart A-dúr hegedűversenye. A ma esti  koncertet az eső miatt a Jókai Mór Művelődési Központban tartják.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: